V hotelu Habakuk v Mariboru danes in jutri poteka že 38. Podim konferenca, ki velja za enega vodilnih startup dogodkov v regiji Alpe-Adria in na območju Zahodnega Balkana.

Podim konferenca velja za največjo startup konferenco v regiji Alpe - Adria in na območju Zahodnega Balkana, ki vsako leto poveže več kot 1000 udeležencev, predstavnikov startup podjetij, investitorjev, korporacij in ostalih deležnikov regijskega startup ekosistema.

Na glavnem odru konference se bo zvrstilo več kot 50 govorcev iz vsega sveta, med njimi številna zvezdniška imena iz sveta startupov, inovacij, investicij in podjetništva, kot so David Rose - MIT, ZDA, Mike Sigal - 500 Startups, ZDA, Carolyn N. Spencer - Amazon, ZDA, Carlos Eduardo Espinal - Seedcamp, VB in številni drugi.

»Če bi primerjala deset let nazaj in danes, imajo mlada startup podjetja desetkrat več priložnosti, več kapitala, različnih pogojev. Seveda, vedno se da še nekaj izboljšati, ampak razmere se izboljšujejo,« o okolju za startup v Sloveniji podjetja pravi Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. 

Do paketa iz spletne trgovine v dveh urah

Pošte Slovenije je na konferenci sklenila sodelovanje s hrvaškim startupom Locodels, ki bo za pošto zagotavljal hitro dostavo spletnih nakupov, ki deluje po modelu delitvene ekonomije. Kot sta ob podpisu pisma o nameri poudarila generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in direktor start-up podjetja Locodels Hrvaška Stevica Kuharski, je bistveni cilj sodelovanja hitra dostava spletnih nakupov v segmentu B2C.

Na razvitih trgih EU in ZDA se kot trend dostave iz spletnih trgovin vse bolj uveljavlja dostava istega dne znotraj večjih mest in celo dostava v nekaj urah, sedem dni v tednu. Spletni trgovci na različne načine iščejo možnosti nadgradnje dostave blaga iz e-trgovine. Glede na geografsko majhnost Slovenije je v prihodnje pričakovati težnje po fleksibilni in hitri dostavi, ki jo lahko zagotavljajo ponudniki, ki delujejo po modelu delitvene ekonomije.

Eno od takšnih podjetij je start-up podjetje Locodels Hrvaška, ki ponuja inovativno rešitev za dnevno mestno dostavo po modelu »delitvene ekonomije«, pri čemer prek spletne platforme ponuja prevoz pošiljk posameznikom (ti morajo imeti prijavljeno dejavnost), ki za opravljanje te storitve ponujajo svoje delo in vozilo. Pri tem imajo posamezniki možnost, da svoja, v določenem trenutku »neuporabljena« sredstva, delijo prek navedene platforme, za kar dobijo plačilo. Navedeno pomeni, da ponudnik storitve nima lastnih kapacitet, ampak jih najema na trgu, pri čemer za upravljanje voznikov, naročil in dostav uporablja spletno aplikacijo.

Na fotografiji (od leve proti desni) direktor start-up podjetja Locodels Hrvaška Stevica Kuharski in generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

»Optimizacija dostave poštnih pošiljk, pametna in trajnostna logistika, e-poslovanje in sodobne informacijske storitve so prednostna področja, na katerih Pošta Slovenije sistematično išče povezave s start-up podjetji. Locodels je tako pravi partner za Pošto Slovenije, saj je z njim možen zgoden in hiter razvoj storitev, ki izhajajo iz potreb kupcev. Bistvo tega poslovnega modela je v kombiniranju naročil za dostavo in samodejni optimizaciji prek njihove dostavne platforme. V sodelovanju z njimi lahko nivo storitev dostave spletnih nakupov dvignemo na višjo raven, saj bomo kupcem omogočili dostavo takrat, ko jo ti želijo,« ob podpisu pisma o nameri poudarja Novak.

Kuharski pa o ciljih start-up podjetja Locodels Hrvaška pravi naslednje: »Glavni cilj je kupcem v spletnih trgovinah omogočiti, da dobijo paket v dveh urah po spletnem nakupu. Zdaj se osredotočamo na veliko število aktivnih voznikov in ocenjujemo, da nam bo za tem to uspelo.«

Pošta Slovenije in start-up podjetje Locodels Hrvaška nameravata omogočiti dostavo spletnih nakupov prek spletne platforme v septembru na območju Ljubljane, v nadaljnjem sodelovanju pa tudi v ostalih mestih in med mesti.

Razglasili bodo slovenski startup leta

Ob zaključku prvega dne konference bodo že 11. leto zapored razglasili slovenski startup leta. Med peterico mladih tehnoloških podjetij, ki so se uvrstila v finalni del izbora, so Event Registry, Gotoky, MAG-LEV Audio, Next in Smart Optometry.

V sklopu posebnega konferenčnega sklopa pa bo v sredo, 16. maja potekal zaključni izbor tekmovanja Podim Challenge. Na glavnem konferenčnem odru se bo ob zaključku drugega konferenčnega dne v pitchanju pomerilo pet finalistov.

Konferenco Podim organizira iniciativa Startup Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Novo KBM kot generalnim pokroviteljem, Evropsko komisijo kot strateškim partnerjem, Mestno občino Maribor kot glavnim podpornikom in ostalimi partnerji in sponzorji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice