V letu 2013 so službe Nigrada, koncesionarja za obcestne površine Mestne občine Maribor, prvič preizkusile uporabo zalivalnih vreč za novo sajena drevesa.

Izkazalo se je, da je prihranek časa potrebnega za izdatno globinsko zalivanje mladih dreves zelo velik in da je zagotovljen glavni cilj skrbi za čim boljše vraščanje mladih dreves – občasno globinsko zalivanje območja koreninske grude mladega drevesa.

V letu 2018 so se zalivalne vreče za novo sajena drevesa naročila in konec pomladi 2019 se jih je pričelo nameščati na mlada obcestna drevesa na območju MOM, ki so bila sajena v zadnjih nekaj letih.

Iz vreče se počasi sprošča kar 75 litrov vode

V vreče se lahko v zelo kratkem času iz cisterne natoči do 75 litrov vode, kolikor je potrebih za enkratno globinsko zalivanje mladih dreves. Voda se nato iz zalivalne vreče počasi sprošča več ur.

Zalivanje mladih obcestnih dreves podjetje Nigrad praviloma izvaja tekom noči in se prilagaja vremenskim razmeram, lokaciji, sončni ali senčni, ter občasni kontroli vlažnosti talne podlage.

Foto: Grmovšek

Vreče so začasno pričvrščene na debla mladih dreves, na njih je natisnjen logotip Mestne občine Maribor. Vreče se bo v jesenski sezoni odstranilo in skladiščilo do naslednjega leta. Namenjene so večletni uporabi in vzgajanju nadomestnih obcestnih dreves s ciljem po vzdrževanju zelene mestne infrastrukture.

Zadrževanje vlage v tleh dodatno omogoča tudi namestitev do 8 cm sloja organske zastirke, ki je zelo pomembna v prvih treh letih vraščanja mladih dreves.

Občane in občanske naprošajo, da zalivalnih vreč ne odstranjujejo ali uničujejo, saj so namenjene več generacijam novih mariborskih obcestnih dreves.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice