V Vodolah pri Mariboru nastaja medeni park s 9500 sadikami izključno avtohtonih medonosnih rastlin.

Na posestvu Sončni raj v Vodolah pri Mariboru nastaja t. i. medeni park. Z nasaditvijo avtohtonih medonosnih rastlin bodo zagotovili čebelam možnost opraševanja in naravnega razmnoževanja. Projekta sta se lotila zakonca Bogdan Mak in Petra Špes Mak, ki želita tako oživiti opuščeno staro kmetijo.

Za vsakega desetega Mariborčana

Temu sta namenila več kot 2,5 hektarja travnikov, kjer nameravata zasaditi 9500 sadik avtohtonih medonosnih rastlin. To število sta izbrala zato, ker predstavlja deset odstotkov prebivalstva Maribora z okolico.

»Želeli smo za vsakega desetega Mariborčana zasaditi eno rastlino, da bi tako pokazali, da je mogoče na majhnem področju narediti spremembo. Če bi vsak pri sebi doma naredil spremembo pri varovanju in ohranjanju okolja, bi to lahko bila navzven velika sprememba,« je povedal Mak.

Letos so začeli z zasajevanjem rastlin, v prihodnjih dveh ali treh letih pa naj bi sledila izgradnja ostale potrebne infrastrukture za učno pot. Javnost vključujeta že od samega začetka projekta.

»Glavni namen projekta Zasadimo si je privabiti čim več ljudi, ki želijo zasaditi svojo rastlino,« je pojasnil.

Učna pot bo gotovo privabila šole
Ljudje lahko pomagajo tudi z donacijami za nakup sadik, medtem ko bodo učno pot vzpostavili kasneje, ko bodo rastline, še posebej drevesa, dosegle določeno rast.

"Od opraševanja rastlin, ki ga po naravni poti omogočajo le čebele in druge žuželke, je odvisna naša prihodnost in prihodnost naših otrok. Prav je, da se temu posvetimo vsi, ki nam je mar za naš jutri," še sporočata zakonca Mak.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice