Vir: Pogrebno podjetje Maribor
V Mariboru so danes odprli večnamenski kompleksa s poslovilno dvorano na Pobrežju. Prizidava k obstoječemu poslovnemu objektu v sklopu pokopališke dejavnosti je neposredno ob pokopališču.

Pogrebno podjetje Maribor je zaključilo z izgradnjo sodobnega večnamenskega kompleksa s poslovilno dvorano.

Ena največjih investicij podjetja, v višini približno 500.000 evrov, vključuje prostore za sprejem žalujočih in z urejenim zunanjim parkom ponuja sodobno zasnovo za izvajanje pogrebne ter pokopališke dejavnosti, umeščeno v okolje pokopališča Pobrežje.

»Pobreško pokopališče kot staro meščansko pokopališče je potrebovalo prostor, kjer se lahko svojci intimno poslovijo od svojih najdražjih. Na pobudo svojcev, občanov in obiskovalcev pokopališča smo začeli snovati ta projekt, a nismo želeli, da ostane zgolj na ravni poslovilne dvorane, ampak smo ji želeli dati dodatne dimenzije. Torej da ustvarimo večnamenski prostor, ki se lahko uporablja tudi za delavnice, srečanja in druge aktivnosti, ter da z njegovo arhitekturo damo dodano vrednost pokopališču in celotni mestni četrti Pobrežje,« je po poročanju STA povedala direktorica Lidija Pliberšek.

Poudarila je, da so investicijo uspeli izvesti kljub zahtevnemu letu zaradi epidemije covida-19.

»Kljub izrednim razmeram smo opravljali svojo dejavnost z vso spoštljivostjo in pieteto, obenem pa nam je uspelo zgraditi ta objekt,« je dodala in spomnila, da je v teku tudi izgradnja prizidka k upepeljevalnici in nove peči za upepeljevanje na največjem mariborskem pokopališču Dobrava.

Investicija, ocenjena na 1,2 milijona evrov, je po navedbah podjetja nujna za krajše čakanje na upepelitev v regiji in nemoteno opravljanje dejavnosti.

Spomnimo. Pogrebno podjetje Maribor je z aktivnostmi za izgradnjo nove poslovilne dvorane na Pobrežju pričelo leta 2019, s samo gradnjo pa se je pričelo septembra lani.

Projekt, katerega avtor je arhitekt Mihael Miholič, je sestavljen iz več delov: prizidave novega objekta s poslovilno dvorano, novimi poslovnimi prostori za sprejem žalujočih, ureditvijo zunanjega parka in prenove obstoječih pisarn za organizacijo pogrebov.

Z novo poslovilno dvorane bodo, kot so zapisali na spletni strani Pogrebnega podjetja Maribor, omogočene bolj intimne poslovilne slovesnosti, z manjšimi vplivi motečega hrupa ob prometni Cesti XIV. divizije in vremenskih nevšečnosti.

V dvorani - osnovni tloris pritlične etaže v dozidavi določa pravokotnik - je 72 sedežev za udeležence pogrebne slovesnosti, nameščena bo sodobna avdio in video oprema. Tako bo tudi na pokopališču Pobrežje, ki do sedaj ni imelo primernega objekta za poslovilne slovesnosti, dopolnjena potrebna infrastruktura pokopaliških objektov.

Nadgradnja sedanjih mrliških vežic

Sedanje mrliške vežice na pokopališču Pobrežje, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo v uporabi tudi nadalje. Na željo svojcev se bo lahko celotna pogrebna slovesnost s pogrebnim moštvom in zunanjimi izvajalci za izvedbo celotnega obreda, odvijala v novi poslovilni dvorani.

»Poslovilna dvorana je nadgradnja teh mrliških vežic. Gre za koncept, kjer se svojci najprej v času individualnega poslavljanja poslovijo od pokojnika v mrliških vežicah, potem pa se poslovilna slovesnost lahko odvija v poslovilni dvorani,« je za STA povedala Pliberškova.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je zahvalil Pliberškovi, da je kljub prevzemu vodenja novoustanovljenega holdinga mariborskih javnih podjetij in kriznim razmeram zaradi epidemije uspela pripeljati projekt večnamenskega kompleksa na Pobrežju do konca.

»Prvič sem v teh prostorih tukaj, da nisem žalosten, ampak vesel,« je še dejal.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The Gread (nepreverjen)

Seveda si vesel, da bo jih lahko čimveč naenkrat tam, ki jih bo odneslo genocid.

PuklastiVanč (nepreverjen)

Tale direktorica ... ta pa je ena podjetnica, prava vizionarka, lačna poslovnih uspehov, borka za napredek mesta MB ... težko poslovno leto je za njo ... Covid19 ji je povzročal težave, preveč umrlih, preveč dela, preveč casha ... dela ima toliko, da ima pomočnico ... tudi eno frčafelo, ki misli, da jo ima edina ... pa, da je edina nasploh ... menedžerki, ki letata ... na metlah prestrašenih fantkov, ki bi že zdavnaj morali biti dedi, pa jih to ni imel kdo naučiti ... in ja, prav imate ... sedijo v mestnem svetu in ploskajo, ko podjetje s koncesijo in frčafelama pokoplje večino umrlih v mestu ... menedžerki leta (pazi: ni narobe napisano, saj ti dve manager-ki ne bosta nikoli ...) ...

božidar (nepreverjen)

lahko je s tujim kurecom po koprivah mlatit

Starejše novice