S prihodnjim mesecem se bodo položnice Mariborčanov za odvoz odpadkov povišale za 38 odstotkov oziroma v povprečju za 3,75 evra na gospodinjstvo.

Danes so tako odločili mestni svetniki na izredni seji po sicer vroči razpravi in številnih kritikah na račun vodstva Snage. Najverjetneje pa so upravi šteti dnevi, saj bo kmalu sklicana skupščina družbe, poroča STA.

Prvi mož mariborske Snage Cveto Žalik je svetnikom uvodoma pojasnil, da se je v zadnjih treh letih bistveno spremenil strošek prevzema odpadkov, v povprečju kar za okoli 80 odstotkov, ob tem pa so v tem času precej narasli stroški dela in goriva.

Vse od leta 2006 ni prišlo do spremembe cene in je njihovo podjetje rasti stroškov reševala skozi notranje rezerve in optimizacijo poslovanja. Medtem je prišlo še do zaprtja kitajskega trga, kamor je doslej potoval velik del evropskih smeti.

»Še tri leta nazaj smo odpadni papir prodajali za deset do 20 evrov po toni, danes moramo za tono plačati sto evrov, da nam papir nekdo odpelje z dvorišča,« je povedal Žalik, ki se zaradi finančnih težav podjetja boji, da se bodo v primeru slabega finančnega stanja, smeti začele pri njih kopičiti, v najslabšem scenariju pa napovedal tudi možnost scenarija Neaplja.

Sortirnica naj ne bi prinašala izgube

Župan Saša Arsenovič je svetnikom zagotovil, da so s prvotnega kar 60-odstotnega predloga dviga cen počistili vpliv pretirane amortizacije in naložbe v sortirnico. Ob tem je dodal, da kljub govoricam o negativnih vidikih sortirnica Snagi ne prinaša izgube, pač pa je za okoli 300.000 evrov zmanjšala izgubo podjetja.

»Drugo je vprašanje izvedbe tega projekta in dejstva, da sortirnica trenutno nima dovolj dela in ni dovolj izkoriščena. Ampak to je že stvar nove uprave,« je dejal župan in s tem napovedal skupščino podjetja v naslednjem mesecu, na kateri bodo odpoklicali svoje predstavnike v nadzornem svetu, prav tako pa imenovanje krizne uprave.

Arsenovič: Krivda je na prejšnji mestni oblasti

Arsenovič je dodal, da bo do tako visokega dviga prišlo, ker bi morali cene v preteklih letih dvigati postopoma, pa se to ni zgodilo. Krivdo za to je pripisal prejšnji mestni oblasti in dodal, da njegov predhodnik Andrej Fištravec politične odgovornosti ne more več prevzeti, zato bodo zdaj iskali morebitno gospodarsko odgovornost.

Večina svetniških skupin je bila kritična do vodstva javnega podjetja in je podprla skorajšnjo skupščino ter iskanje odgovornosti za sedanje stanje vseh tistih, ki so ga povzročili. Med razlogi, da so podprli podražitev, so navajali zaščito nekaj več kot 260 zaposlenih v Snagi, čeprav je precej svetnikov poudarilo tudi, da Snaga kot javno podjetje niti ne more v stečaj.

Najbolj kritični Kangler in NLS

Med bolj glasnimi kritiki, ki pa niso podprli dviga cen, so bili v NLS. Vodja njihovih svetnikov Franc Kangler je dejal, da je razlogov za to več, prav tako pa jih čudi, da župan s skupščino čaka, saj bi jo sam sklical že drugi dan po volitvah.

Kanglerja je tudi zanimalo, kdo je v prejšnjem mandatu in predvolilni kampanji lagal in zavajal, da se bodo z naložbo v sortirnico položnice celo znižale. Sam ne verjame, da si je kaj takega izmislil Fištravec, pač pa je takšna zavajanja pripisal direktorju Snage.

»Če temu ni tako, pa naj pojasni, kdo je nanj pritiskal, sicer pa naj prevzame odgovornost,« je dejal Kangler.

Vodja odbora za komunalo Stojan Auer, ki prihaja iz vrst LPR, je dejal, da z današnjo podražitvijo rešujejo zaposlene, po njegovem tudi ni res, da podjetja v primeru nadaljnjih likvidnostnih težav ni mogoče spraviti v stečaj. V tem primeru bi sicer lahko za opravljanje javne službe našli zasebnega izvajalca, a takrat bi izgubili moč vplivanja na ceno.

Ker nadzorni odbor občine zaradi odstopa predsednika sploh še ni začel z naročenim postopkom nadzora, je mestni svet na predlog njegove liste izglasoval sklep, da župan sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, v primeru ugotovitve nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice