Slovenska partnerja projekta YOUMIG sta predstavila izzive in posledice, ki jih imajo migracije za razvojno načrtovanje v lokalnih skupnostih.

Projekt YOUMIG je namenjen sodelujočim lokalnim skupnostim pri spopadanju z izzivi, ki jih prinašajo migracije mladih. Os raziskovanja predstavljajo predvsem vprašanja o mladih migrantih - če se bodo vrnili tisti, ki so odšli in če bodo tisti, ki so prišli, ostali. V prostorih Mariborske razvojne agencije sta slovenska partnerja tega projekta predstavila znanstvene in strokovne izzive in posledice, ki jih lahko imajo migracije za razvojno načrtovanje v lokalnih skupnostih.

Vodja projekta YOUMIG na Mariborski razvojni agenciji Amna Potočnik je povedala, da se v projektu, ki je namenjen migracijam mladih med 15 in 34 letom, povezuje 16 projektnih partnerjev v Podonavju, in sicer statistični uradi ter raziskovalne organizacije kot tudi mesta - od Maribora, Gradca, Szegeda, Sfantu Gheorghea, Burgasa, Bratislave do Kanjiže.

Med sodelujočimi partnerji je tudi Inštitut za ekonomska raziskovanja iz Ljubljane. Njihova predstavnica Nada Stropnik je na novinarski konferenci orisala načrtovane projekte cilje: transnacionalne raziskave s poudarkom na migracijah mladih v mestih, pojasnjevanja dejstev o demografskih in socialnih trendih ter trendih na trgu dela, ki so povezani z migracijami in vplivajo na življenja ljudi kot tudi na razvoj novih načinov merjenja teh trendov.

Migracije v Mariboru

Primerjava podatkov kaže, da je bilo konec lanskega leta v Mariboru 111.832 prebivalcev ali 23.147 manj kot v letu 1995, pri čemer je naravni prirast od leta 2008 do danes negativen. Tudi skupni selitveni prirast je bil v letih 2010, 2011, 2012 in 2015 negativen, saj se je število priseljenih iz tujine v letu 2015 zmanjšalo na 11,8 na 1000 prebivalcev, prav tako se je v letu 2015 zmanjšalo število odseljenih v tujino na 1000 prebivalcev in znaša 10,2. Več Mariborčanov se je v letih 2008–2011 kot tudi v 2015 v sosednje občine oziroma regije izselilo kot pa iz njih priselilo.

Aktivnosti projekta

Projekt YOUMIG bo trajal od januarja 2017 do junija 2019. V sklopu projekta bodo zbirali podatke o perečih vprašanjih od mladih priseljencev ter ponudnikov socialnih storitev, organizirali bodo obiske med mesti s podobnim migracijskim profilom ter izdelali projekcije za prihodnost. Za boljše razumevanje migracije mladih pa bodo uporabili znanstvene raziskave. Ponudili bodo tudi pomoč lokalnim skupnostim pri spopadanju z dnevno novimi situacijami, do katerih prihaja zaradi migracij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice