Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor danes organizira dogodek, kjer bo za tri dni zaživela prva in edina restavracija v Sloveniji z gluhim osebjem.

S tem dogodkom želijo organizatorji Sloveniji predstaviti položaj gluhih, njihovo družbeno izključenost, zastrašujočo brezposelnost, predvsem pa veliko idejo o ustanovitvi socialnega podjetja. Projekt, ki je vsekakor unikaten v Sloveniji, bo potekal od 18. do 20. novembra v sarajevskem grilu Vučko na Preradovičeva ulica v Mariboru. Kot še obljubljajo organizatorji, bo prvi dan z vami tudi številni znani Maribočani.

Ideja prišla iz Pariza

Idejo za dogodek so dobili v Parizu, kjer že od  leta 2003 deluje kavarna Caffe Signs, kjer so zaposlene gluhe osebe. Podoben projekt so leta 2014 začeli tudi v Kanadi, to je dalo idejo tudi Društvu gluhih in naglušnih Podravja Maribor: »Zakaj ne bi tega naredili še pri nas?« Kot pravijo obstajajo še vedno predsodki in stereotipi o gluhih in so močno vpleteni v družbo, kar posledično vpliva tudi na njihov položaj v družbi.

"Te ovire in predsodke želimo porušiti s projektom »Na OFF«, katerega glavni cilj je približevanje k realizaciji ideje o ustanovitvi socialnega podjetja v Mariboru, ki v Društvu gluhih in naglušnih že dolgo zori," še sporočajo organizatorji.

Družbo je potrebno ozaveščati o položaju gluhih

Cilj projekta je ozaveščati širšo javnost o položaju gluhih v družbi ter spodbuditi dobro počutje pri neslišečih skozi uresničevanje njihovih sposobnosti, opravljanje produktivnega dela in prispevanja k širši skupnosti. Milan Kotnik, sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor: "Gluhi in naglušni so skupina najtežje zaposljivih oseb ravno zaradi svoje komunikacijske oviranosti. Gluhota in naglušnost je v naši družbi še vedno tabu, ki izhaja iz številnih predsodkov o gluhoti. V društvu pomagamo pri uresničevanju njihovih potreb in enakopravnejšem vključevanju v družbo in osveščamo širšo javnost o sami gluhoti. Kljub svoji gluhoti pa so to ljudje z enakimi željami, pričakovanji in potrebami kot polnočutni, ki si želijo pokazati svoje sposobnosti in dobiti priložnost, da se izkažejo v delovnem okolju.”

O društvu

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor je invalidska organizacija, ki deluje v javnem interesu. Področja delovanja so sociala, informiranje, gluhi, naglušni, gluhoslepi, šport, pomoč starejšim, kultura, letovanje, tehnični pripomočki. Cilj je pomagati gluhim, naglušnim in gluhoslepim osebam pri njihovem enakovrednejšem vključevanju v življenjsko okolje v družbi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice