Pirotehniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so včeraj uspešno onesposobili prvo, in sicer 250 kilogramov težko neeksplodirano bombo iz druge svetovne vojne. Odstranili in uničili so tudi oba mehanska vžigalnika.

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je po uspešni deaktivaciji prve letalske bombe dejal, da je zadovoljen s postopkom onesposobitve. Pohvalil je tudi vse pristojne in občane, ki so bili disciplinirani in zapustili svoje domove oziroma območje evakuacije.

Še 200 neeksplodiranih letalskih bomb

Ker je bil Maribor med drugo svetovno vojno eno izmed najbolj bombardiranih mest na območju takratne Jugoslavije, so v preteklih letih na širšem območju v bližini Drave in Europarka že našli več neeksplodiranih zavezniških bomb. Takrat je bilo na mesto odvrženih več kot 16.000 bomb, 200 jih naj bi bilo še neeksplodiranih.

Podžupan je opozoril, da Maribor ta trenutek nima načrta ukrepanja oziroma evakuacije, čeprav se na območju Maribora še vedno nahaja okoli 200 bomb, ki niso eksplodirale. Načrt naj bi bil po besedah Medveda pripravljen že v naslednjih dneh.

Obvezne predhodne raziskave

V prihodnjih dneh bodo na Mestni občini Maribor pripravili spremembo odloka, ki naj bi določala, da bo na območju tveganja pri gradbenih delih potrebno izvesti predhodne raziskave. Medved je poudaril, da so ravno gradbeni delavci, ki izvajajo izkope, tisti, ki so v tem primeru najbolj izpostavljeni nevarnosti.

Podžupan je še pristavil, da v kolikor se gradbinec pomotoma med delom dotakne bombe oziroma jo zagrabi, je izpostavljen nevarnosti.

»Zato bomo pripravili odlok, kjer bomo v osrednjih soglasjih zahtevali predhodne raziskave območij, kjer so tveganja, da se tam nahajajo bombe, največja,« je poudaril Medved.

Tri območja tveganja

V Mariboru obstajajo območja, kjer so te bombe eksplodirale, ne obstajajo pa karte oziroma zemljevidi, ki bi prikazovali še neaktivirane bombe. Določili pa so območja tveganja.

Prvo območje tveganja je območje železniška postaja, drugo je območje Studencev in tretje je območje Tezna, ki je bilo takrat najbolj bombardirano. 

Kdaj lahko pričakujemo odlok?

»Včerajšnja in nedeljska akcija sta pristojnim dali popolna izhodišča, zato jih potrebujemo zgolj zapisati na papir. S tem bomo zelo pohiteli, tudi vodja civilne zaščite se strinja in je mnenja, da je ravno v tem trenutku to spremembo najlažje narediti. Ravno takšna evakuacija, ki je bila včeraj in bo tudi v nedeljo, je najboljši primer, kako to dejansko izvesti v praksi,« je ob uspešni deaktivaciji prve bombe pojasnil Medved. 

Kako ravnati, če najdemo eno izmed takšnih bomb?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja, da v kolikor najdemo neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet, se ne smemo ustrašiti ali povzročati panike. Vsi navzoči se morajo mirno umakniti z nevarnega območja. Dostop do kraja najdbe je otrokom treba onemogočiti, sicer pa tudi postaviti opozorilni napis ali kako drugače opozoriti na nevarnost.

Vsekakor je pomembno tudi to, da se predmeta ne dotikamo in ga ne prestavljamo. Že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt. Kraj z nevarnim predmetom zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. V bližini tega kraja ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev.

O najdbi pa čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in predmetu, povemo pa tudi, ali so ogroženi ljudje in živali.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nazaj v Rusijo (nepreverjen)

proizvedeno v rusiji ...

Jajaja (nepreverjen)

ko odrastem bom PIVO tehnik

hasilec samo (nepreverjen)

med hasilci je veliko pivotehnikov

In reply to by Jajaja (nepreverjen)

Dravski gusar (nepreverjen)

Ti že veš...

In reply to by hasilec samo (nepreverjen)

Rumpeštilsky (nepreverjen)

V Nemčiji je bilo ogromno smrtnih nezgod, ko so pri novogradnjah s tezkimi gradbenimi stroji zadeli ob te krmače v mestih, ki so bila bombardirana. Tukaj se prav po domace špilamo s življenji ko se lotevajo gradbenih del ob železnici v koloniji in na Teznu ob Tamu.

čarni vrag (nepreverjen)

Rumpeštilsky
ja kdo ti je po natvezil
tebe pa res lahko vsak napizdi

In reply to by Rumpeštilsky (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

ameriška vlada sporoča

Naše bombe ki so bili izdelane konec leta 1944
in v zaletku leta 1945 ne delujejo tako kot je treba
Prosim, da bombe teh letnikov ki niso eksplodirale
vrnete v Ameriko
Zamenjali vam jih bomo z izpravnimi

podpis John Hosentreger junior 3,11.2019

maria leydi (nepreverjen)

POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH

Pozdravljeni gospod / gospa
Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
certifikat in hitro od 2000 do 10.000 000 EUR za obdobje od
odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
Moj e-poštni naslov: [email protected]  

Starejše novice