Ob jutrišnjem svetovnem dnevu Romov njihov mariborski predstavnik Fatmir Bećiri izpostavlja problematiko brezposelnosti in od občine zahteva prostor, kjer bi se lahko družili mladostniki.

»Ob svetovnem dnevu Romov opozarjamo na to, da je potrebno negovati svojo identiteto in da se je potrebno boriti za izboljšanje svojih položajev. To je potrebno tudi v Mariboru. A hkrati pozivam tudi romske skupnosti, da se morajo prilagoditi na življenje z našimi občani,« je uvodoma opozoril predsednik mariborskega romskega društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri.

Zadovoljen je z napredkom in dejstvom, da se vse več romskih otrok in mladih izobražuje. »Ne le, da zaključujejo osnovne šole, tudi vpisujejo se na srednje in višje šole. Imamo koordinatorje v Ljudski univerzi, v Centru za socialno delo, to je velik plus za romsko skupnost v Mariboru. Je pa to rezultat dela lokalnih skupnosti,« še dodaja.

V Mariboru okoli tri tisoč Romov

Po neuradni Bećirijevi oceni je v Mariboru okoli tri tisoč Romov. Težav z drugimi občani, ni opaziti in če je še pred petimi leti želel, da jim občina prizna posebno naselje oziroma tako imenovan 'geto', je zdaj vesel, da Romi živijo v sožitju z drugimi Mariborčani in Mariborčankami.

»To nam je v veliko čast. A ob tem moram še enkrat apelirati na romske skupnosti in jih pozvati k temu, da se morajo prilagoditi tukajšnjemu načinu življenja,« je poudaril.

Bećiri: Med 80 in 90 odstotkov Romov je brezposelnih

Mariborsko romsko društvo Romano Pralipe deluje že 24 let. Mariborski Romi se med seboj razlikujejo, saj so nekateri islamske veroizpovedi, drugi pa ne. »Razlika je tudi v jeziku, vsi imamo svoj dialekt. Povedati je potrebno še, da Romi na Dolenjskem živijo dosti slabše, kot na primer mi. Nimajo urejene infrastrukture, kot je elektrika in voda, kar vpliva na šolanje otrok in posledično tudi na izločevanje Romov od neromskih skupnosti. Z državo sodelujemo, ker si želimo, da se to uredi,« je še dodal.

Izpostavil je še vedno pereč problem brezposelnosti Romov v Mariboru. Čeprav so po Bećirijevih besedah Romi v Mariboru dokaj dobro sprejeti, jih je po njegovi oceni med 80 in 90 odstotkov brezposelnih.

»Pri tem se razlika med Romi in Neromi še vedno občuti,« je povedal, a ob tem dodal, da imajo nekateri Romi v Mariboru tudi svoja podjetja.

Občino poziva, da uredi prostor za Rome

Izpostavil je Preradovičevo ulico, kjer je naseljenih največ romskih družin. Razloge, da romski otroci tam motijo druge stanovalce vidi v dejstvu, da nimajo nobenega urejenega prostora, kjer bi se lahko zadrževali.

»Pozivam Mestno Občino Maribor in stanovanjski sklad, da se uredi prostor za romske otroke, da se ne bodo igrali na cesti in s tem motili drugih.« je podal pobudo.

Ob velikem romskem prazniku bo mariborska romska skupnost priredila kulturno prireditev, katero bodo obiskali visoki gostje, predsednik državnega zbora Dejan Židan, evropska poslanka Tanja Fajon, iz Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti si bo za njih vzel čas tudi Stane Baluh. Ob prazniku bodo še posebej opozorili na težave v širšem slovenskem prostoru, na težave romskih otrok v šolah, kjer primanjkuje pomočnikov in nadaljevali s prizadevanjem, da bi v mariborskem mestnem svetu dobili romskega svetnika.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Država , ki se sramuje romske skupnosti zadevo urejuje v rokavicah , državljanom pa prepušča medsebojno komunikacijo in sovraštvo in nestrpnost ,ki se vse bolj razširja .

goostt (nepreverjen)

To velja po letu 1992, ko je nastopila demokracija, pred navedenim letom v času diktature je bilo razmerje ravno obratno, res je bilo 20% Romov nezaposleni !?

In reply to by LudiRudi (nepreverjen)

Fritz (nepreverjen)

Vozni park pa tak da ga nima cel državni aparat

Kuščar (nepreverjen)

Tričetrt jih sploh ne želi delat. :) Za njih tako ali tako veljajo posebna merila na zavodu za zaposlovanje, še posebej za ženske. Kdaj je katera od njih morala nesti tja dokazila, da si intenzivno išče službo?? Dobivajo pa 3x večje socialne pomoči kot nekdo od naših...

Proti rasni di… (nepreverjen)

Romom treba vrniti kar jim pripada. Pravice imajo kakor vsi drugi.

Kuščar (nepreverjen)

Oni imajo več pravic kot mi vsi skupaj.

In reply to by Proti rasni di… (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

Brezposelni???Kar pa ne pomeni,da ne delajo in obracajo denarja.Pa tudi na racun davkoplacevalcev brazilci dobro zivijo.

Starejše novice