Mesto brez mladih ni mesto. Zato si mladi želijo aktivnejše vloge pri urejanju stanovanjske problematike mladih.

»Bil sem že na svojem, pa sem se vrnil domov,« pripoveduje 23-letni Tilen Štruc. Zakaj se je vrnil? »Stroški najemnine so bili visoki, poleg tega pišem diplomo in je doma v redu«. Ob tem se lahko takoj razvije debata, kaj je boljše. Biti svoboden na svojem, ali pri starših, kjer je sicer hladilnik vedno poln, a je treba upoštevati tudi pravila in pripombe?

Število mladih v Mariboru pada

V povprečju so danes mladi, ki se odselijo od doma in si uredijo svojega, starejši od evropskega povprečja in so stari okoli 26 let. A to je povprečje v državi, v Mariboru je še slabše, so prepričani sodelujoči v Mestnem mladinskem svetu Maribor. Veliko mladih se iz Maribora namreč kar izseli, predvsem zaradi nizkih možnosti za zaposlitev, pa tudi zaradi pomanjkanja stanovanj z najemninami, ki bi ustrezale globini njihovih žepov.

»Število mladih v Mestni občini Maribor v zadnjih petih letih močno pada, in če v mestu ni mladih, mesta ni. Razumemo, mesto potrebuje ceste, knjižnico, ampak tudi ljudi, ki bodo vse to uporabljali. Druge občine skrbijo za reševanje stanovanjske problematike mladih s subvencijami, neprofitnimi stanovanji, stanovanjskimi zadrugami. MOM se je k temu sicer zavezala v lokalnem programu mladih, kjer so tudi določeni konkretni ukrepi za izboljšanje situacije, a se doslej ni zgodilo nič,« pravi Matic Matjašič, predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor.

Kakšni so njihovi predlogi? Po vzoru Celja in Ljubljane poseben razpis za neprofitna stanovanja za mlade. 

118 praznih stanovanj, ki niso namenjene prodaji

MOM ima namreč v lasti kar 118 praznih stanovanj, ki pa jih ne nameni oddaji. To potrjuje tudi direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Tanja Vindiš Furman. S temi stanovanji sklad sicer upravlja, niso pa namenjena oddaji, temveč jih želi občina prodati.

»Res pa je, da gre za stanovanja, ki so bila dolgo prazna in so v precej slabem stanju« doda Vindiš Furmanova in še pove, da tudi za redne razpise za najem neprofitnih stanovanj komaj zberejo prosta stanovanja. Največkrat zanje prosijo enostarševske družine.

Mestni mladinski svet Maribor si torej želi, da bi del stanovanj, ki so v proračunu za leto 2019 namenjena za odprodajo, v okviru rebalansa proračuna, umakne iz prodaje in prenese na Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. Ta bi naj nato pripravil poseben razpis in stanovanja dodelil mladim.

Avtor: Jan Rajh

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice