Prvo mini polnilno središče je le začetek, podjetje Energija Plus namerava do konca 2020 postati vodilni ponudnik električne energije za vozila, tako javne kot hišne v severovzhodni Sloveniji.

S svečanim rezanjem traku so župan Mestne občine Maribor Aleksander Arsenovič, predsednik uprave Elektro Maribor Boris Sovič in direktor Energije plus Bojan Horvat predali namenu prvo mini polnilno središče za električna vozila v Mariboru, ki ga je postavilo podjetje Energija Plus in omogoča polnjenje treh vozil sočasno. 

Gre za dve sodobni polnilnici na Veselovi ulici 10, s tremi polnilnimi mesti, ki omogočajo polnjenje z močjo 50 kW (enosmerni tok, standard CCS in ChaDemo) in dva krat do 22 kW (izmenični tok). 

Pri prvi gre za hitro polnilnico, ki je bodo veseli vozniki vozil z večjo, zmogljivejšo baterijo v avtomobilu, saj občutno skrajša polnjenje - v eni uri je v bateriji energije za 200 do 300 kilometrov na uro. 

Pri dveh drugih polnilnih mestih gre za še vedno zelo spodobno hitrost polnjenja z izmeničnim tokom, ki so bolj primerna za manj zmogljiva vozila. Pri tem je zanimiv tudi pristop k plačevanju – stranka lahko namreč plača kar preko aplikacije Easy Park, ki je v Mariboru že precej uveljavljena, kar obenem pomeni, da za uporabo polnilnih postaj ne bo potrebnih nobenih predhodnih in zamudnih sklepanj pogodb.

»Širjenje mreže polnilnih mest bo pripomoglo k večjemu številu uporabnikov e-vozil,« meni mariborski župan Saša Arsenovič, ki je po otvoritvi lahko z gosti preskusil tudi nekaj električnih in priključno hibridnih vozil, ki jih je organizator zbral na parkirišču in tako Mariborčanom omogočil praktični prikaz trenutne ponudbe na področju električnih in hibridnih vozil v Sloveniji. 

Na parkirišču je bilo tako zbranih kar petnajst vozil različnih proizvajalcev, namembnosti in velikosti, z vsemi pa so se lahko obiskovalci tudi popeljali in jih preskusili. 

Dejstvo je, da zaradi vse bolj strogih okoljskih zahtev, v prihodnosti skoraj ne bo več modela, ki ne bi bil elektrificiran, vse več pa bo tudi povsem električnih vozil. Za prelomno leto, ko bo na trgu dovolj ponudbe v vseh razredih in tudi za sprejemljivo ceno, pa strokovnjaki štejejo leto 2020. 

Prihodnje leto bodo tako na trgu električni avtomobili z dosegom do 500 kilometrov, hkrati pa avtomobili, ki bodo - z odšteto državno subvencijo 7500 evrov - stali manj kot 15 tisočakov.

»Elektrifikacija mobilnosti predstavlja osrednji del energetske tranzicije v okviru prehoda v nizkoogljično družbo. Povečevanje števila električnih vozil in polnilne infrastruktura bosta zahtevali obsežne ojačitve elektrodistribucijskega omrežja. Družba Elektro Maribor zato vlaga veliko naporov v izgradnjo bolj močnega, robustnega in naprednega elektrodistribucijskega omrežja, v skladu s potrebami svojih uporabnikov in sprejeto opredelitvijo trajnostnega razvoja,« je izpostavil Sovič.

Bojan Horvat, direktor podjetja Energija Plus, ki je postavilo polnilnici na Veselovi ulici, pa je dejal, da je to mini središče prvi resni korak v nizkoogljčno mobilnost v mestu, hkrati pa šele začetek preboja podjetja med najbolj uveljavljene ponudnike energije in polnilne infrastrukture za razvoj elektromobilnosti v severovzhodni Sloveniji. 

»Smo tik pred podpisom pogodbe za nakup devet polnilnih postaj na šestih lokacijah, ki jih je doslej upravljal Elektro Maribor, ob tem pa smo se uspešno prijavili na razpis Mestne občine Maribor, kjer smo pridobili pravico postavitve dodatnih šest lastnih polnilnih postaj. Skupaj  bomo tako v letu 2020, pod novo blagovno znamko NaPolni plus, na 13 lokacijah, upravljali 20 polnilnih postaj,« je ob otvoritvi načrte družbe Energija plus predstavil Horvat.

Poleg polnilne infrastrukture in čiste električne energije pa je za varno, varčno in brezemisijsko mobilnost v urbanih središčih potrebno skrbeti tudi z mikromobilnostnimi rešitvami ali kot jim pravi stroka – mobilnost zadnjega kilometra. Gre za električna kolesa in skiroje, ki postajajo vse bolj popularna rešitev v urbanih središčih, saj zagotavljajo tiho, čisto in hitro premikanje, hkrati pa zmanjšujejo gnečo. 

Tudi na tem področju je Energija Plus naredila korak naprej, saj so ponudbi električnih koles dodali še e-skiroje, ki jih je moč kupiti tudi na obroke. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gg (nepreverjen)

Župan se pa čudi "pa koji kurac je to?" temu čudesu.

LudiRudi (nepreverjen)

To je polnilniica za mobilne telefone ! Saj begunci nimajo električnih avtov !

gost27 (nepreverjen)

Tu se bo lahko priklopil tudi Spyderman!!!!

Starejše novice