Poroka: zavezujoča obljuba večne ljubezni, praktična rešitev za spopadanje z vsakdanjimi izzivi ali tradicija v zatonu? V Mariboru se je lansko leto poročilo 359 parov, razvezalo pa 161.

Število sklenitev zakonskih zvez v državi upada. Tudi v Mariboru je porok veliko manj kot pred 20 leti, a v zadnjih treh letih se trend obrača in v podravski regiji se pari poročajo nad slovenskim povprečjem. Število ločitev je nekoliko presenetljivo nižje kot pred leti, a ostaja razmeroma na enaki ravni.

V Mariboru se je lansko leto poročilo 359 parov, leta 1997 pa je bilo v štajerski prestolnici kar 549 porok.

Večina otrok se danes rojeva v zunajzakonskih zvezah in tudi poročamo se vse starejši. Moški, ki so se poročili leta 2015, so bili denimo stari povprečno 34,8 leta in tako skoraj tri leta starejši od nevest (32,1 leta).

Zakonske zveze - Slovenija.

V zadnjih letih znova vse več porok

Ob tem tudi marsikateri zakon, ki se obdrži, ne ustreza tradicionalnim vzorcem, saj zakonci v mnogih primerih diskretno shajajo vsak s svojim intimnim prijateljem. Med mlajšo generacijo pa je pogost argument, da ne čutijo potrebe po pristnosti svojih čustev dokazovati s papirji in dragimi ceremonijami.

Najnižjo točko v številu porok je Slovenija dosegla leta 2005, ko je bilo na 1000 prebivalcev le 2,9 porok. Od takrat se je število porok zvišalo, a se še vedno ne more primerjati s številom porok pred dvajsetimi leti.

Opazimo lahko, da je bilo Podravje skozi pretekla leta vedno v podpovprečju po številu porok, a v zadnjih dveh letih se je zgodil preobrat. Tako je bilo v podravski regiji leta 2016 več porok, kot pa je slovensko povprečje.

Kako pogosto se poročamo ali ločujemo v Mariboru?

Tudi v Mariboru je po letu 2013 vse več porok, a kljub temu se je lansko leto poročilo skorajda 200 parov manj, kot pa 20 let nazaj. Zanimivo je, da je tako v Podravju kot tudi v Mariboru manj ločitev, kot pa nekaj let nazaj. Daleč največ ločitev v Podravju je bilo zabeleženih leta 205, ko se je razvezalo kar 453 parov, lansko leto pa je bilo razvez 374, v Mariboru pa 161.

V Mariboru se je leta 2013 poročilo 316 parov, v letih 2014 in 2015 350 parov, lansko leto pa 359. Se vam zdi, da je v Mariboru to leto vse več porok in se obeta še večja številka?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice