Kako sploh prepoznati in nasloviti sovražni govor in sovražna dejanja med mladimi? Prav na to temo Društvo Parada ponosa v okviru mednarodnega partnerstva Outside in – Transforming hate trenutno izvaja usposabljanja po Sloveniji. 

Gre za dvoletno partnerstvo, ki v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji vključuje tudi organizacije iz Irske, Finske, Portugalske in Škotske. Prizadevajo si namreč za vzpostavitev evropske mreže strokovnjakov, ki bi lahko osebam, ki delajo z mladimi, nudila potrebna znanja in orodja, piše STA.

Kot opozarjajo v društvu, je namreč vsakršno izražanje ksenofobičnih, diskriminatornih, rasističnih ali homofobnih mnenj nesprejemljivo. 

Proti nestrpnosti – brez izključevanja

Ravno danes ena takšnih delavnic poteka v prostorih Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

»Tudi pri nas se zdaj že nekaj časa dosti govori o sovražnem govoru, v praksi pa se ne dogaja veliko. Čeprav je mnogo takšnih primerov, se dejansko po navadi nič ne naredi glede tega. Želimo vplivati na mladinske delavce, da ustrezno vplivajo na mlade in tako delajo spremembe na tem področju,« razlaga Katja Štefanec iz Društva Parada ponosa.

Udeleženci delavnic se tako učijo razlikovati med stereotipi, predsodki, diskriminacijo, sovražnim govorom ter zločini iz sovraštva. Prav tako jim predstavijo, kako se spoprijemati s konkretnimi izzivi in se obenem izogniti izključevanju »problematičnih« mladih oziroma zapletanju v neproduktivne spore.

Pri svojem delu se sicer osredotočajo predvsem na mladinske delavce, mladinske voditelje, učitelje zadnje triade osnovnih ter srednjih šol oziroma na vse, ki delajo s skupinami mladih, večkrat izpostavljenimi sovražnemu govoru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice