FOTO: Martin Zorko
Sveže odprt Balvanski center plezanja Klajmber ponuja različne tečaje, 400 kvadratnih metrov plezalne stene in tedenske spremembe.

Še diši po sveži barvi, odkar so komaj pred mesecem dni odpri ogromen in nov balvanski center plezanja, ki ga v taki dimenziji Maribor še ni imel. Na Valvasorjevi so sedaj na široko odprli vrata vsem strastnim plezalcem in pa tudi tistim, ki si tega šele želijo in so šele na poti k temu.

Svetel plezalni center ponuja 400 kvadratnih metrov plezalne stene z več kot 100 balvani oziroma oprimki vseh težavnosti, ki omogočajo različne izzive vseh težavnosti. Da pa se obiskovalci centra, ki se vračajo, stene ne naveličajo, jo ekipa tudi redno spreminja in s tem popestri vsakršen obisk posebej.

FOTO: Martin Zorko

Trije prostori, ki se raztezajo v različnih zahtevnostih

Plezalna stena se nahaja v treh prostorih, sektorjih, ki so prilagojeni različnim plezalcem.

»Zelo dolgo smo iskali tak prostor, da je ločen, saj hočemo imeti posebej prilagojeno za vsako skupino,« dodaja Jakob Bizjak, inštruktor vodenih vadb in plezalnega tečaja.

»Šutalnica« je prostor, opremljen z velikim številom oprimkov, ki pa med seboj niso posebej ločeni po barvah. Gre za trening vzdržljivosti, pri katerim si plezalec sam skreira plezalni problem. Ob previsni steni, namenjeni boljšim plezalcem, pa stoji tudi stena z manjšim naklonom, primernim za začetnike.

V drugem prostoru pa ob previsni steni, namenjeni boljšim plezalcem, stoji tudi stena z manjšim naklonom, primernim za začetnike, in visoka, ki je namenjena izvajanju tečajev.  

FOTO: Martin Zorko

Za tiste najmlajše ponujajo otroško steno, ki jim je s številčnostjo oprimkov prilagojena, prav tako pa tudi z nižjimi nakloni in višino, ki omogoča inštruktorju neprestan doseg do mladega plezalca.

»Tako hočemo, da imajo otroci prilagojeno njim, da je dovolj nizko, da lahko tudi majhni otroci plezajo do vrha, so na dosegu inštruktorja, učitelja, da so prilagojeni nakloni, previsi,« razlaga sogovorec o namembnosti prostora.

FOTO: Martin Zorko

Na voljo je 8 različnih oprimkov, vsaka barva pa je namenjena določenemu nivoju plezanja. Balvanski problem uspešno preplezaš tako, da se le po izbrani barvi - svetlejša kot je, lažji je problem - povzpneš od najnižjega do najvišjega oprimka v barvni liniji.

»Hoteli smo ponuditi nekaj več, da ni le stena z razmetanimi oprimki – kar je sicer za otroke super. Za samostojne obiskovalce smo naredili sistem, ki še v tem delu Slovenije ni poznan. Mi smo že kreirali probleme za naše obiskovalce - ko kreiram nek problem, si že vnaprej zamislim neko gibanje, nek potek plezanja in je pripravljen za neke samostojne obiskovalce,« dodaja inštruktor.

Izboljšaj tehniko, okrepi kondicijsko pripravljenost

Ob tem ponujajo tudi začetni tečaj plezanja, plezanje za otroke in mladostnike ter trening za odrasle. Dobrodošel je vsak posameznik, ki se lahko odloči za samostojno plezanje, vendar pa je za tiste manj izkušene priporočena vodena vadba, ki poteka po ustaljenem urniku. Tako lahko izkušeni inštruktorji pomagajo plezalce usmeriti v pravi način plezanja. Z vadbami za moč, vzdržljivost in gibljivost lahko plezalci izboljšajo tehniko ter okrepijo kondicijsko pripravljenost.

Trimesečni začetni tečaj je tako namenjen vsem zainteresiranim, ki so dopolnili 14 let in bi bili radi po končanem tečaju usposobljeni za samostojno plezanje tako v naravnih kot umetnih plezališčih. Zato v tečaju naučijo tehniko plezanja, vrvne tehnike, prve pomoči, odgovornost do športa in narave, ob tem pa sledita tudi izleta, da se priučeni začetniki preizkusijo na naravni steni.

FOTO: Martin Zorko

»Z vztrajnostjo premagajo problem«

Ponujajo tudi segmentiran program za otroke in najstnike, ki je prilagojen različnim starostnim skupinam vse do 18 let, plezalno razvedrilo pa priporočajo že med tretjim in četrtim letom starosti, kjer lahko otroci na prilagojeni plezalni steni razvijajo svoje motorične sposobnosti.

Inštruktor pravi, da je plezanje za otroke že tako naravno gibanje. Tako pa bi radi to igrivost plezanje preusmerili v bolj varno okolje in najmlajše naučili kontroliranega plezanja skozi igro: »Radi bi dobili neko zaledje, navdušili mladino, saj je super šport zanje – za dvig samozavesti, koordinacijo, koncentracijo, ramenski obroč, ravnotežje in da premagajo prirojen strah pred višino v varnem okolju. Tudi pri otrocih kreiramo problem – začneš tu, moraš narediti to in to. Ne uspe jim v prvo, zato so soočeni s problemom, da se z njim spopadejo in ga skozi vztrajnost premagajo.«

FOTO: Martin Zorko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice