V Mariboru se bodo danes s Pripovedovanji uradno začeli Evropski dnevi judovske kulture 2018 v Sloveniji.

V Mestnem parku bodo obiskovalci lahko prisluhnili nekaterim znanim, pa tudi manj znanim judovskim pripovedkam. Interpretiral jih bo Robert Waltl. V primeru dežja bo prireditev potekala v klubu Wetrinsky na Vetrinjski ulici, poroča STA. 

»Pripovedovanje je eden najstarejših in najpomembnejših načinov za ohranjanje kulturnega izročila in identitete posameznih narodov in tudi v judovski tradiciji ima ustno izročilo tako izjemno pomembno mesto,« so sporočili iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

V nedeljo bodo v mariborski sinagogi pripravili dan odprtih vrat, prireditve ob Evropskih dnevih judovske kulture pa bodo tudi v Ljubljani in Lendavi.

Namen je počastiti evropsko judovsko dediščino

Evropski dnevi judovske kulture so bili zasnovani pred 20 leti z namenom počastiti evropsko judovsko dediščino in jo obenem rešiti pred kolektivno pozabo. 

»Njihov glavni cilj je javnosti predstaviti raznovrstnost judovske kulture in jo obenem promovirati kot orodje za spodbujanje dialoga, prepoznavanja in izmenjave,« izpostavljajo v Sinagogi Maribor.

Vsako leto vključenih več organizatorjev

V pripravo dogodkov se iz leta v leto vključuje vse več organizatorjev, med njimi nevladne organizacije in javne institucije, judovske in druge lokalne skupnosti ter strokovne in kulturne ustanove.

Na mednarodni ravni projekt usmerja Evropska zveza za ohranjanje in promocijo judovske kulture in dediščine. Lani je sodelovalo več kot 420 mest v 28 evropskih državah, prireditve je obiskalo več kot 179.000 ljudi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice