Nekdanji hotel Črni les, zdaj prenovljen v Dom starostnikov sv. Agate, bi moral stanovalce sprejeti že 1. aprila letos, a je načrte prekrižala epidemija. Prihodnji teden bodo že vseljevali tiste, ki karantene ne morejo preživljati doma, tudi tujce.

Namesto, da bi v prenovljen dom vselili nove stanovalce, so ob začetku epidemije nekdanje prostore hotela Črni les pripravili za rdečo cono, če bi v matičnem lenarškem domu odkrili okužbe.

Za zdaj tam okužbe niso zabeležili, vodstvo lenarškega doma pa je že pred meseci nove sobe ponudilo državi za namestitve okuženih iz drugih domov, ki ne potrebujejo hospitalizacije.

»Vsi, ki upravljamo z domovi za starejše, menimo, da je najbolj primerno, da se vsi, ki imajo koronavirus, umaknejo iz okolja, kjer so zdravi.«

Zlatko Gričnik, direktor Doma sv. Lenarta
Direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik napoveduje, da bodo prve osebe z odrejeno karanteno lahko sprejeli že prihodnji teden.

'Covid' doma starejših za zdaj ne bo, namesto tega sobe za karanteno

Zaenkrat pristojna ministrstva ponudbe za tako imenovani 'covid' dom starejših niso sprejela, medtem pa je pogodba z ministrstvom za zdravje za najem sob za karanteno že podpisana.

Namenjene bodo neokuženim, ki odrejene karantene ne morejo preživljati doma. Tudi tujce, ki nimajo možnosti med osamitvijo bivati v hotelih. 

Za karanteno je rezervirano celotno prvo nadstropje z 19 sobami za skupno 25 ljudi, če bosta karanteno tu skupno preživljala po dva družinska člana. 

V vseh prostorih doma bodo veljali strogi ukrepi za preprečevanje možnosti prenosa okužbe, aktivirano pa bo tudi posebno prezračevanje.

»Vsaka soba je tudi samostojno prezračevana, tako da ni centralnega prezračevalnega sistema, tako da tudi še ta zrak, ne prihaja do mešanja zraka,« razlaga direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik.

Karanteno bodo nadzorovali zaposleni, varnostniki in policija

Skupni prostor bo za vse, ki bodo v bližini Lenarta preživljali karanteno, prepovedano območje.

»Vsak bo moral biti v sobi, takšna so pravila karantene, tako da se ne smejo družiti med sabo in tudi vsi obroki se dostavijo do sobe,« pravi direktor Doma sv. Lenarta. Podnevi bodo upoštevanje karantene nadzorovali zaposleni v domu, ponoči varnostna služba, po potrebi pa menda celo policija

Prve namestitve prihodnji teden, stroške bo poravnala država

Do konca tega tedna bodo prostore za karanteno pregledali in prevzeli uslužbenci zdravstvenega ministrstva.

»Po tem pričakujemo, da se bo v začetku avgusta začelo z nameščanjem, v kolikor bo potreba po tovrstni storitvi,« pravi direktor doma in dodaja, da bo vse stroške poravnalo ministrstvo za zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice