V občini Hoče - Slivnica se obeta nov dom za starejše, ki bo sprejel 150 stanovalcev in bo imel oddelek za dementne.

V občini Hoče - Slivnica se obeta nov dom za starejše občane, katerega bo upravljala zasebna družba SeneCura. Skupina SeneCura je bila ustanovljena leta 1998 v Avstriji, kjer upravljajo 84 ustanov za zdravstveno varstvo in oskrbo.

Leta 2015 so postali del francoske skupine Orpea, vodilne v dolgoročni in kratkoročni oskrbi z več kot 950 negovalnimi in zdravstvenimi ustanovami v 14 državah.

Gradnja doma za starejše občane SeneCura v občini Hoče - Slivnica je v polnem teku, pri čemer so gradbena dela že skoraj zaključena v celoti, trenutno se montirajo okna in izvajajo ostala obrtniška dela.

Vrednost investicije več kot 11 milijonov evrov

»Vrednost gradbenih del doma znaša okrog osem milijonov evrov. Z opremo, zemljiščem in ostalimi stroški bo končna investicija v dom starejših občanov znašala nekaj več kot 11 milijonov evrov,« pravi Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo.

Dom, ki ga sestavljata pritličje in še dve nadstropji, bo skupaj sprejel 150 stanovalcev in bo imel tudi oddelek za demente. V pritličju bo možen tudi izhod na vrt.

Celoten dom bo tako predvidoma imel skupaj 142 enoposteljnih in štiri dvoposteljne sobe. Pred samim domom načrtujejo 50 klasičnih parkirnih mest ter dve parkirni mesti za  invalide.

Parkirna mesta bodo namenjena tako zaposlenim kot obiskovalcem doma. V domu bo obratoval tudi frizer, predvidena je tudi samopostrežna kavarna.

Nova delovna mesta za 70 ljudi

Operativno dovoljenje pričakujejo proti koncu poletja 2021. Zaposlovanje kadra v domu Hoče - Slivnica pa bodo predvidoma pričeli oktobra ali novembra 2021.

Zaposlitev bo dobilo 70 ljudi, različnih profilov, med katerimi se najdejo negovalci, zdravstveni tehniki, kuharji, strežnice, administracija, socialna služba, animatorji, fizioterapevt, delovni terapevt, diplomirane medicinske sestre in drugi.

Informacije o tem, kdaj bo dom začel uradno vpisovati oziroma sprejemati stanovalce, pa bodo objavljali na spletni strani, kjer bodo obvestili o datumu in načinu prijave, ter na spletni strani občine Hoče - Slivnica. Prednost pri sprejemu v dom pa bodo imeli prav stanovalci občine.

»Veliko časa smo in bomo namenili programu v zdravstveni negi in oskrbi, saj ima celotna skupina določene kazalnike kakovosti, ki jih moramo zagotavljati. Tako se redno primerjamo z vsemi državami v skupini SeneCura in Orpea,« pravi poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo. 

Pri tem pa dodaja, da so v Sloveniji skupaj s partnerskim podjetjem v Sloveniji razvili poseben program za dokumentiranje zdravstvene nege in oskrbe, ki bo olajšal delo, poenostavil dokumentiranje, predvsem pa povečal varnost za stanovalce in zaposlene.  

Posebej prilagojen program slovenskim razmeram

Prav tako tudi redno izvajajo raziskave zadovoljstva med stanovalci, svojci in zaposlenimi ter vpeljujejo potrebne ukrepe za izboljšanje kakovosti.  

Program, ki ga je razvila skupina SeneCura - Blizu ljudem je namenjen stanovalcem,  svojcem in zaposlenim. V Sloveniji ga bodo začeli izvajati v letošnjem letu, saj  jim je situacija s korono v letu 2020 to onemogočila. Socialni program pa je posebej prilagojen na slovenske razmere.

»Nagrade in priznanja dobivamo od različnih institucij in dobro prakso prenašamo na vse domove, tudi v Slovenijo. Tako je na primer oddelek za demenco SeneCura Grafenwörth prva ustanova v Avstriji in druga na svetu, ki jo je zaradi izjemnega koncepta nege ljudi z demenco potrdil Inštitut 'Validation Training Institute', ki ga je ustanovila Naomi Feil,« še dodaja.

Za upravljanje usposobljenosti skupine SeneCura jim je bila podeljena nagrada HR-Award 2018 za izobraževanje in usposabljanje za zaposlene v ustanovah za nego SeneCura, ki se izvaja v okviru lastne izobraževalne akademije po vsej Avstriji.

Dobra praksa pa se prenaša tudi v domove v drugih državah, pri tem pa si želijo, da bodo lahko tovrstne programe čim prej omogočili tudi v Sloveniji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mucek macek (nepreverjen)

lahko ga boste postavili v magmino bajto
z avtomobilsko industrijo
itak ne bo kaj

Starejše novice