Po zastrupljanju psov, zdaj neznanci zastrupljajo še mačke, v zadnjih dneh v okolici Maribora več primerov. Ob zastrupitvi mačke postanejo agresivne, gibljejo se nekoordinirano.

Potem ko smo minuli teden poročali o zastrupljanju psov, so zdaj očitno na delu brezbrižneži, ki zastrupljajo mačke. V zadnjih dneh je bilo v okolici Maribora več primerov zastrupitve mačk. Tako so tudi lastniki dveh mačk iz Rač in bližnje Ješence v občini Rače-Fram zadnje dni pri njihovih hišnih ljubljenčkih opazili nenavadno in neobičajno obnašanje.

Močno skrčena zenica, znižana telesna temperatura in povečano slinjenje

Kot je povedal Primož Šušterič, dr. vet., so opazili primere zastrupitve mačk, ki se kažejo na začetku z nemirnostjo in preobčutljivostjo. »Mačke postajajo vse bolj vznemirjene, lahko tudi agresivne in se gibljejo nekoordinirano. Tej fazi sledijo mišični krči, ki se pojavijo na glavi in vratu, lahko pa še na drugih delih telesa. Sledi depresija s hudimi mišičnimi krči in trzanjem, epileptiformnimi napadi, izgubo zavesti in na koncu komo, ki lahko vodita v smrt. Klinično se vidi na očesu še močno skrčena zenica, znižana telesna temperatura in lahko tudi povečano slinjenje. V kolikor se zdravljenje ne prične pravočasno, lahko v tem stanju mačke umrejo, odvisno od količine zaužitega strupa. S hitro terapijo je možno okrevanje, sicer je prognoza slaba,« je pojasnil Šušterič.

Sumijo, da je nekdo podtaknil strup za podgane

Zastrupitve se pojavljajo predvsem na območju Rač in Ješence, izvora strupa pa pristojni (še) ne morejo točno določiti. Vseeno sumijo na strup alfa-kloralozo, ki je sestavina pri nekaterih rodenticidnih strupih (strupih za glodavce).

»Mačke se lahko z omenjenim strupom zastrupijo tudi z zaužitjem zastrupljene miši ali podgane. Možni strupi, ki pridejo v poštev, pa so še drugi organoklorini in organofosfati, kamor sodijo razni herbicidi (sredstva za zatiranje plevela), fungcidi (sredstva za zatiranje gliv), insekticidi (sredstva za zatiranje insektov), rodenticidi, ki niso na bazi antikoagulantov (sredstva za zatiranje glodavcev) in avicidi (sredstva za zatiranje ptic). Organofosfati so prisotni tudi v raznih gnojilih in škropivih,« je razložil Šušterič.

Lastnike mačk opozarjajo, da so nanje pozorni in v primeru, če posumijo na zastrupitev, čim prej obiščejo ali pokličejo veterinarja.
 

Smrt nastopi zaradi krčev in povišane telesne temperature

Kot je Šušterič še povedal za Mariborinfo, so zabeležili dva primera zastrupljenih mačk. »Obe muci smo oskrbeli v ambulanti, a smo zgolj eno vrnili lastnikom, saj za drugo s pomočjo najditeljev nismo uspeli ugotovili lastnikov in smo jo namestili v zavetišče za živali. Kdaj so se mačke zastrupile, ne vemo, a najbrž preko dneva,« je dejal Šušterič in dodal, da pri zastrupljeni muci nastopijo krči razmeroma hitro, največ pa je odvisno od tega, koliko strupa zaužijejo.

»Smrt lahko nastopi zaradi krčev in povišane telesne temperature, to pa lahko traja kakšen dan ali dva,« je dodal Šušterič. Na vprašanje, kako se mačke lahko zastrupijo, je odgovoril, da je na nekaterih vabah za miši napisano, da je snov ješča, kar očitno pomeni, da pritegne tudi nekatere hišne ljubljenčke.

Ob vrnitvi v hišo še niso opazili kakšne spremembe

Govorili smo tudi z Matijo, domačinom, ki pozna lastnike zastrupljene mačke. »Vem, da se njihov hišni ljubljenček sicer najraje zadržuje v hiši, saj so ven spustijo le občasno. Tudi pred dnevi v dopoldanskem času je bilo tako. Povedali so mi, da se je hitro vrnila in takrat niso še niso opazili kakšne vedenjske spremembe ali kaj podobnega. Vse je bilo v redu do popoldneva, ko se običajno odpravi v košaro, kjer počiva. A namesto tega je postala precej nemirna. Glasno se je oglašala, neprestano je mijavkala. Ker so pomislili, da jo kaj boli, so jo odpeljal k veterinarju. Niso pa pomislili, da bi šlo za zastrupitev. In tam naj bi jo še uspeli rešiti prav zato, ker od zastrupitve ni minilo veliko časa,« pravi Matija.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice