Zaradi napake med vzdrževanjem transformatorja so v Jakobskem Dolu dobesedno pregorele električne naprave v več kot 40 domovih.

Po prvih informacijah naj bi delavci Elektra Maribor na omrežje napačno priključili agregat, ki bi moral med vzdrževanjem omrežja oskrbovati odjemnike elektrike. V gostinskih lokalih so uničeni hladilniki in naprave za kuhanje kave, po domovih pa gospodinjske naprave, peči centralne kurjave in celo toplotne črpalke. Škoda v posameznih gospodinjstvih znaša tudi več tisoč evrov.

V Jakobskem Dolu je v torek zjutraj Elektro Maribor opravljal redna vzdrževalna dela na omrežju.
Lastnica bifeja Ivanka Kacijan je okoli devetih opazila, da je nekaj narobe.

»Naenkrat smo ostali brez elektrike, začelo je smrdeti, aparati so šli, smodilo se je in nam je pač vse šlo,« se torkovega jutra spominja Ivanka Kacijan, lastnica bifeja v središču Jakobskega Dola. Kave gostom ni mogla več ponuditi, pregorela sta tudi dva hladilnika in ledomat.

Tudi v bližnji gostilni Žmavc niso niti pomislili, da bo ob napovedanem vzdrževanju šlo kaj narobe. Po deveti uri pa šok. Avtomatska vrata niso več delovala, pregorela je računalniška oprema, delovati je prenehala tudi toplotna črpalka.

Gorazd Žmavc iz Gostilne Žmavc se spominja: »Po deveti uri je prišel tok s povečano močjo in je poškodoval elemente.«
V posameznih gostinskih lokalih je škode za več tisoč evrov ...

Uslužbenci Elektra Maribor so ob vzdrževanju transformatorja za nemoteno oskrbo z električno energijo želeli poskrbeti z agregatom. »Iz v bistvu do sedaj neznanih razlogov pa je prišlo do prenapajanja in zaradi tega tudi do okvare določenega števila naprav na tem območju,« pojasnjuje Karin Zagomilšek, tiskovna predstavnica Elektro Maribor.

Električne naprave naj bi se pokvarile v več kot 40 domovih, tudi pri Dragu Pešlu, ki sešteva škodo zaradi okvare sušilnega stroja in centralne kurjave. Ta računa škodo: »Dva tisoč evrov je že s pečjo vred, če bo treba novo peč kupit. Potem pa še stroj za šušiti perilo, ta bo tudi stal 400, 500 evrov.«

Zaradi prenapajanja je precej škode utrpelo tudi gospodinjstvo Draga Pešla.

Elektro Maribor po vasi že zbira sezname poškodovane opreme. Domačini jih prinašajo tudi za točilni pult v bar Kacijan, kjer serviser naprave za pripravo kave ni mogel popraviti. Zdaj gostilničarka kavo pripravlja na nadomestnem aparatu.

Zneske odškodnin bodo določile zavarovalnice. A v Jakobskem Dolu se bojijo, da bodo dobili le zneske v vrednosti starih naprav, čeprav bodo morali kupiti nove.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice