Odbor za mednarodno in medmestno sodelovanje bo Komisiji za priznanja in nagrade predlagal, da za Mestni svet Mestne občine Maribor pripravi predlog za odvzem naziva častnega občana mesta Maribor Ottokarju Kernstocku.

Odbor za Mednarodno in medmestno sodelovanje je na svoji drugi redni seji obravnaval upravičenost naziva častnega občana mesta Maribor v primeru Ottokarja Kernstocka. Častni občan Maribora iz leta 1908 se s tem nazivom še vedno kiti. 

Nemški nacionalistični pesnik, nacistični poet, je avtor hvalospeva kljukastemu križu, v katerem med drugim tudi niza verze, kot so: »Bolje črno pogorišče, kot slovenski Maribor.« To je človek, ki je še vedno zapisan med častnimi občani štajerske prestolnice. Res, da se je to 'zgodilo' v drugem obdobju, ko so Mariboru vladali drugi apetiti, a dejstvo kljub temu skeli. 

Razmislek o ustreznosti naziva je sprožila priprava predsednika odbora Igorja Jurišiča na nagovor ob otvoritvi dokumentarne razstave »Boj in trpljenje« v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

»Ne gre za nekoga, ki bi bil član nacistične stranke zaradi opranih možganov, ampak je bil začetnik nacizma, pobudnik te ideologije. To je oseba, ki so ji tudi v Avstriji odvzeli imena ulic in trgov, nekje v 90. letih, ko so opozorili na njegovo zgodovino,« odločitev z ogorčenim tonom utemeljuje Jurišič in opozarja, da je Kernstocku med drugim naziv častnega občana odvzela tudi avstrijska prestolnica Dunaj.

Predsednik Odbora za mednarodno in medmestno sodelovanje Jurišič je tako na drugi redni seji odbora opozoril na dejstvo, da je med častnimi občani mesta Maribor še vedno Ottokar Kernstock.

Kernstockov naziv častnega občana je sporen glede na dejstvo, da je neposredno povezan z začetkom nacizma v Avstriji. Med drugim je tudi avtor sledečih verzov, prevedenih iz nemščine:

»V Marburg nikdar ne pride naj trum slovanskih divji zbor, rajši črno pogorišče, kot slovenski Maribor.«

Glede na navedena dejstva je Odbor za mednarodno in medmestno sodelovanje odločil, da bo Komisiji za priznanja in nagrade predlagal pripravo predloga za odvzem naziva Častni občan mesta Maribor Ottokarju Kernstocku, ki ga mora nato potrditi Mestni svet Mestne občine Maribor.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Necastni (nepreverjen)

... nepridiprav

JA_VA

In kaj se se caka z odvzemom naziva ??? ???

steiermark (nepreverjen)

Res noro, da rdeči jugosrbski fašisti hočejo odvzeti naziv nekomu, ki je proti njihovi širitvi i n razbojniškemu ravnanju proti avtohtonim Staroavstrijskim Štajercem, ki so , vse do 1918, ne samo v Mariboru ampak po celi Štajerski prevladovali in so zastopali avtohtone med 85 - 95 %.

Mi ro J. (nepreverjen)

Osebno se z odvzemi naslovov ne strinjam. On si ga je zaslužil TAKRAT...sedaj pa se je miselnost ljudi zamenjala pa mu hočejo odvzeti naslov. On je tako mrtev in živi, kot da nimajo drugega dela sedaj študirajo kako bi mu naslov odvzeli. ZGODOVINE se ne da spremeniti z nekimi dekreti danes. Poleg tega a ga za te neumnsti še plačujemo. Naj gre raje jarke kopat bo bolj koristno.

Starejše novice