Zakonca sta izkoristila stisko delavcev in kar 545 osebam nudila za 100 evrov začasno bivališče - brez sobe in postelje.

Nedavno smo poročali o zakonskem paru, ki so ju privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, saj sta bila utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja overitve lažne vsebine.

Zakonca naj bi na Slovenski ulici v Šentilju oddajala enonadstropno hišo z 10 sobami, veliko 203 kvadratne metre. Tukaj so prišli v poštev predvsem slovenski delavci, pa tudi nekaj takih s prostora nekdanje Jugoslavije. Ti so namreč iskali zaposlitev v Gradcu, vendar bi kot blizu živeči imeli prednost; to pomeni, da so potrebovali začasno prebivališče, ki bi bilo od želenega delovnega mesta oddaljeno za največ 60 kilometrov. Tak pogoj postavlja tudi večina agencij, ki ureja delo, saj naj bi šlo za zahtevo avstrijskih delodajalcev, ki si ne želijo izplačevati večjih potnih stroškov, poročajo Slovenske novice.

Tako sta zakonca izkoristila priložnost, v obmejnem pasu uredila začasna bivališča in tako na upravni enoti na tem naslovu prijavila 545 drugih oseb, kar bi na posameznika naneslo 0,37 kvadratnih metrov prostora.

Tako so preiskovalci prišli na sled 55-letnici, lastnici trgovine z oblačili v trgovskem centru v Pesnici. Tam je tudi sprejela večino delavcev, ki so morali navadno podpisati tri dokumente: izjavo (so)lastnika, s katero je dovoljeval začasno prebivanje, ter izjavi, da ne potrebujejo niti postelje niti sobe. Podpisane dokumente je odnesla na upravno enoto v Pesnici, a po 60 prinesenih vlogah so tudi tamkaj zaposleni začeli sumiti, zato so zadeve začeli urejati kar delavci sami.

Tako sta od vsakega delavca, ki sta ga fiktivno sprejela pod svojo streho, pobrala 100 evrov, za kar sta izdala celo račune. Slovenske novice poročajo, da jih naj bi najprej izdajala partnerka preko svojega SP-ja, po desetih mesecih pa je posel prevzel 53-letni mož, ki naj bi pred tem dal brez razloga odpoved pri Darsu.

Kot so sporočili mariborski policisti, sta osumljena med 1. januarjem 2015 in 21. februarjem 2018 na upravni enoti vsaj 631-krat za 545 različnih oseb sama ali z dajanjem navodil fizičnim osebam spravila pristojni organ – uslužbence upravne enote – v zmoto in s tem dosegla, da so ti v javni listini in knjigi potrdili nekaj lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu.

Po oceni policistov sta si pridobila vsaj 57.000 evrov premoženjske koristi. Policisti so opravili 11 preiskav objektov in vozil.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sly (nepreverjen)

v zapor z temi lopovi....službo je pustil za hitre zaslužke ona pa nemoralna do skrajnosti...ali jim vzamite hišo,če ne podpirate take lopove!!!!

Starejše novice