Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor objavilo urbanistični natečaj za umestitev likovne akademije in srednje oblikovne šole na območje Roške v Ljubljani.

Z natečajno rešitvijo želijo pridobiti rešitev za urbanistično ureditev območja med Poljansko in Roško cesto, Strupijevim nabrežjem in Mesarsko cesto v Ljubljani, hkrati pa v ta prostor umestiti Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Prav tako nameravajo tam zgraditi študentski dom in urediti športno dvorano ter zunanja športna igrišča za potrebe srednje šole za oblikovanje in fotografijo ter srednje ekonomske šole.

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo se je v prostore Križank naselila kmalu po koncu druge svetovne vojne. V zadnjem letu smo v medijih lahko brali o številne ugovore zbujajoči odločitvi ljubljanske mestne občine in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki sta določila, da se mora šola najkasneje do 31. avgusta 2022 iz prostorov Križank izseliti. Če se bo zamisel uresničila, kar naj bi se zgodilo, ko bodo zgrajeni in dokončani novi prostori na Roški, bodo prostori šole v Križankah pripadli Festivalu Ljubljana.

Urbanistični natečaj Urbanizem Roška je odprt do 8. oktobra, za najboljše rešitve pa so predvidene tudi denarne nagrade. Prejemnik prve nagrade bo dobil 16.000, prejemnik druge nagrade 12.800, prejemnik tretje nagrade pa 9.600 evrov. Predvidena pa so tudi tri priznanja v vrednosti 4.800 evrov.

Ob prenovi nekdanjega samostana v petdesetih letih prejšnjega stoletja je arhitekt Plečnik predvidel nadaljnje bivanje šole v prostorih samostana. Vir foto: Instagram.

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje je najstarejša slovenska visokošolska ustanova za poučevanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Ustanovljena je bila takoj po koncu druge svetovne vojne, 27. oktobra 1945. S tem dejanjem so se izpolnila večdesetletna prizadevanja slovenskih likovnih umetnikov, ki so do tedaj študirali v tujini (Dunaj, München, Praga, Zagreb), da bi imeli svojo akademijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice