Jose Antonio Morales, ki živi v Noršincih, s pomočjo moderne tehnologije želi prispevati k reševanju problematike zaščitne opreme z izdelavo zaščitnih vizirjev.

Življenjska in poklicna pot Jose Antonia Moralesa je pestra in razgibana, rodil se je leta 1973 v Limi, prestolnici tretje največje južnoameriške države Peru, ampak ima danes za svoj dom Slovenijo, kamor se je preselil pred več kot 18 leti. V svoji poklicni poti je bil zelo aktiven na področju informacijske tehnologije, v Limi je sodeloval z Microsoft Peru, v Sloveniji pa z Microsoft Slovenija, osredotočal pa se je predvsem na podporo podjetnikov v njihovih prizadevanjih, da bi tehnologija delala za njih.

Kot dokaz odličnega sodelovanja s slovitim Microsoftom, ga je Microsoft Corp. prepoznal kot enega izmed 18 potencialnih globalnih partnerjev na območju, sam pa se je usmeril v spodbujanje podjetništva in je ustanovitelj več iniciativ, kot so Fear & Fail, Aurora Coworking, Lincoln Island, Vision of Present in The Glue. Trenutno z družino biva v Noršincih.

Zaščitni vizirji kot alterativa

V trenutnem času, ko svet in Slovenijo pesti pandemija koronavirusa, pa se je tudi sam odločil, da bo unovčil svoje znanje in izkušnje, da bi pripomogel k reševanju problema, ki je najbolj povezan s trenutno krizo: zaščitna oprema. Kot pravi, je pred časom kupil dva 3D tiskalnika in se začel spoznavati s to tehnologijo: »Zaenkrat to ni niti še hobi,« skromno priznava.

Področje 3D tiskanja primerja z odprtokodnim sistemom, kjer si ljudje iz vsega sveta domislijo nove in nove 3D dizajne ter jih nato zastonj preko spleta delijo z drugimi. Po naključju je naletel na skupnost inovativnih ljudi iz Slovenije, ki s pomočjo 3D tehnologije ustvarja plastične zaščitne maske, sam pa ni bil najbolj naklonjen takim izdelkom. 

»Menim, da plastične maske niso najboljše za higieno, zato sem se sam odločil za izdelavo zaščitnih vizirjev, ki predstavljajo dosti boljšo alternativo,« ocenjuje Jose Morales, ki lahko s svojo opremo 'natisne' okoli 20 tovrstnih vizirjev na dan.

Določeni zaposleni v soboški bolnišnici jih že imajo

Stik je vzpostavil že z nekaterimi zdravniki in zaposlenimi v soboški bolnišnici, uradnega dogovora o sodelovanju pravi, da sicer še niso sklenili. Je pa s svojimi izdelki oskrbel že nekaj prijateljev in tistih, ki so izrazili zanimanje.

»Nekaj sem jih poslal v Italijo, v Ljubljano in tudi nekaj posameznikom, ki delajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota,« pravi Jose Morales, ki jih bo v naslednjih dneh poslal tudi zainteresiranim zdravnikom in zdravstvenemu osebju v regiji. Potrdil pa je tudi, da se dogovarja za dobavo v Splošno bolnišnico Celje.

Koronavirus kot priložnost za 3D tiskanje

Pri 3D tiskanju gre za revolucionarno tehnologijo, ki se je pred leti uporabljala zgolj v industriji, danes pa postaja vse bolj popularna tudi doma. Omogoča hitro izdelavo različnih prototipov, rezervnih delov in drugih modelov, naprave za 3D tiskanje pa lahko dobite že za 300 evrov. Kot pravi Jose Morales gre za odlična orodja za 3D modeliranje, elektroniko in inženirstvo, ampak doslej 3D tiskalniki še niso bili prepoznani kot smiselni za domačo uporabo.

»Epidemija koronavirusa je na nek način omogočila, da pride ta tehnologija bolj v ospredje, saj je povezala računalniške zanesenjake, da združijo moči in pomagajo,« pojasnjuje prekmurski Perujčan, ki upa, da bo 3D tiskanje tako tudi v Prekmurju postalo bolj prepoznano.

Vesel bi pa bil tudi, če bi se pojavili morebitni donatorji materiala potrebnega za izdelavo zaščitnih vizirjev, ki jih proizvaja s svojima 3D tiskalnikoma. 
 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zamot2 (nepreverjen)

Zakaj Slovence dajete v nič samo neki tujci znajo kaj naredit, prodane duše novinarske.

Starejše novice