FOTO: Jan Rozman
Mestna občina Maribor s partnerski mesti Evropske unije sodeluje v evropskem projektu Resolve, ki ga sofinancira program Interreg Europe. Mariborska občina je pripravila akcijski načrt za vzpostaviteV trajnostnih prometnih ukrepov v mestnem središču.

V okviru projekta »RESOLVE - Trajnostna mobilnost in prehod v nizkoogljično gospodarstvo na področju prevoza blaga« se izvajajo aktivnosti za zmanjšanje ogljikovih izpustov in drugih onesnaževal, ki izhajajo iz prevoza blaga. Projekt je osredotočen na izzive v evropskih mestih kot so upadanje trgovine na drobno in potrebo po uresničevanju ciljev trajnostne mobilnosti v mestih.

Po 10. uri dostava le še na električni pogon

Mariborska občina je v okviru projekta pripravila akcijski načrt za znižanje emisij ogljikovega dioksida iz naslova vzpostavitve trajnostnih prometnih ukrepov v mestnem središču.

Ukrepi so predvideni na področju dostave blaga v peš coni, kjer se po 10. uri dostavnim podjetjem dovoli vstop le še z vozili na električni pogon in z dostavnimi kolesi.

V akcijskem načrtu so vključeni tudi ukrepi vzpostavitve kolesarskih povezav za prebivalce mesta, uvedbo sistema izposoje koles ter dejavnosti informiranja in komuniciranja z deležniki mestnega središča.

Participatorno oživljanje mestnih središč

Na dogodku je sodeloval tudi Erik Braun, strokovnjak za menedžment mestnih jeder, trajnostno mobilnost in oblikovanje blagovne znamke mesta, partner mednarodnega projekta Univerze Erasmus, Rotterdam. Za mestno upravo in širšo javnost je izvedel predstavitev dobrih praks evropskih mest o povečanju atraktivnosti mesta z investiranjem v kakovost javnega prostora v mestnem središču.

Iz Mestne občine Slovenj Gradec je Lucija Čevnik predstavila dobro prakso vzpostavitve mestnega managementa, s katerim uspešno oživljajo staro mestno jedro z dogodki in aktivnostmi za promocijo trgovin in gostinskih lokalov. Participatorno oživljanje mestnih središč s kreativnim vključevanjem umetnosti in urbanimi hekatoni v Mariboru, ki jih vodita Društvo Hiša! in Inštitut za politike prostora je predstavila Maja Pegan.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
a tak (nepreverjen)

in potem bo zrak čistejši kot na arehu....

Starejše novice