Slika je simbolična.
V soboto, 12. junija, bo Snaga v središču mesta postavila mobilno zbirno postajo, v torek, 15. junija, pa bodo pričeli z zbiranjem še uporabnih predmetov v kotičku ponovne uporabe na zbirnem centru Lahova.

Snaga bo v soboto, 12. junija, med 8. in 13. uro v središču mesta, na zgornji ploščadi Trga svobode, postavila mobilno zbirno postajo, na kateri bodo zbirali manjše kosovne odpadke z odsluženo uporabno vrednostjo, na primer drobno gospodinjsko opremo, manjše elektronske aparate, likalne deske, kolesa, igrače in podobno. 

Sprejemali bodo do količine do dveh kubičnih metrov, oddaja večjih količin ne bo dopuščena zaradi prostorskih omejitev.

Akcija predstavlja pilotni projekt v sklopu evropskega projekta WINPOL in bo v primeru izkazanega interesa s strani uporabnikov postala praksa v prihodnje.

Na mobilni postaji bo urejen tudi kotiček, v katerem bodo lahko občani predali še uporabne predmete, ki jih sami ne potrebujejo več, nekomu drugemu pa še lahko prinašajo dodano vrednost. 

S tem želijo ozaveščati javnost, da je enkratno stvari uporabljati večkratno: »Tako omogočamo različnim stvarem, da ponovno zaživijo v okolju drugega uporabnika. Verjamemo, da bo veliko predmetov tako pristalo v rokah novih uporabnikov. Vse še uporabne predmete, ki na mobilni postaji ne bodo našli svojih novih lastnikov, bomo odgovorno predali Središču ponovne uporabe – Ropotarnici Maribor, kjer jih bodo ponudili svojim strankam.« 

Mobilna zbirna postaja bo namenjena gospodinjstvom, ki se nahajajo v strogem centru mesta in so bila o njej tudi pisno obveščena. S tem bo omogočena krajša pot odgovorne predaje teh odpadkov in še uporabnih predmetov, ki sicer sodijo na zbirni center. 

Pri predaji odpadkov se bo potrebno izkazati s položnico, s katero gospodinjstvo dokazuje vključenost v sistem ravnanja z odpadki in z osebnim dokumentom.

Mešani komunalni odpadki, ki sodijo v črne zabojnike, se na mobilni zbirni postaji ne bodo prevzemali. V primeru dežja bo dogodek prestavljen na drug termin.

Pomembnost ponovne uporabe pa bodo v prihodnje spodbujali tudi na zbirnem centru Lahova. Na zbirnem centru urejajo Kotiček ponovne uporabe, zaprt in urejen prostor, ki bo zaživel prihodnji teden, v torek, 15. junija.

V kotičku bodo lahko uporabniki zbirnega centra prepuščali še uporabne predmete, ki si ne zaslužijo, da jih preprosto zavržemo. Tako jim bodo ponudili priložnost ponovne uporabe.

Vse predmete, zbrane v kotičku, bodo predajali Ropotarnici Maribor. V Ropotarnici bodo poskrbeli za njihovo obnovo in morebitna manjša popravila. 

Tako osvežene bodo ponudili zainteresiranim strankam, po simbolični ceni, v ponovno uporabo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice