Foto: Grega Pleteršek
Občani in obiskovalci Maribora lahko odslej na javnih mestih uporabljajo brezplačni brezžični internet. Štirinajst WiFi4EU točk je nameščenih na Glavnem trgu, Trgu svobode, Grajski ulici ter na Lentu.

Projekt WiFi4EU je namenjen temu, da lahko državljani in obiskovalci na javnih mestih brezplačno in brezžično dostopajo do interneta. Vse, kar mora uporabnik narediti, je, da na vstopnem portalu WiFi4EU potrdi vstop.

Izvajalska agencija za inovacije in omrežja Evropske komisije financira v okviru instrumenta za povezovanje Evrope na področju vseevropskih telekomunikacijskih omrežij stroške nakupa in namestitve opreme za dostopne točke wifi, občina pa se je zavezala, da bo financirala internetno naročnino in vzdrževala opremo tako, da bo občanom in obiskovalcem najmanj tri leta ponujala brezplačno in visokokakovostno brezžično povezavo wifi.

Projekt je zasnovala služba za informatiko Mestne občine Maribor. Na razpis WiFi4EU se je občina sicer prijavila že v novembru 2018, po pridobitvi možnosti koriščenja bona za nabavo opreme v vrednosti 15.000 evrov. 

V lanskem letu je na frekventnih točkah v mestnem središču namestila 14 točk wifi, in sicer:

  • Glavni trg: 2 točki,
  • Lent (od Vodnega stolpa do Studenške brvi): 8 točk, 
  • Trg svobode (pri Vinagu in pri Moji kavarni): 2 točki,
  • Grajska ulica (pri Astoriji in pri Mariborskem gradu): 2 točki.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2021 (nepreverjen)

Na Teznu in Studencih pa zivijo medvedi, ki ne placujejo davka, zato tam ne bo brezplacnega interneta.

Gucibuci (nepreverjen)

To je namenjeno turistom in migrantom skozi mesto, ne pa stalnim prebivalcem mesta. Studenčani, Teznčani imajo urejen interent v svojih hišah in blokih, ta internet je časovno omejen in ne dela tako hitro kot domači, zato so vsi taki neki komentarji odveč.

In reply to by 2021 (nepreverjen)

jernej88 (nepreverjen)

Super!

Starejše novice