Foto: Stanko Kozel
Resda smo šele junija, a na Ptuju so priprave na Kurentovanje 2021 že v polnem teku. Išče se junak modre krvi, ki bo v pustnem času prevzel ključe mesta.

Na martinovo, 11. novembra, ob 11. uri in 11 minut bodo na Ptuju inavgurirali že 18. Princa karnevala. Na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja 2021 bo princ v imenu vseh pustnih likov in mask od županje Mestne občine Ptuj prevzel ključe mesta in oblast - za ves čas festivala, torej do pepelnice.

Letošnji Princ karnevala je bil 17. po vrsti, Darko Cafuta kot Jakob baron Zekel.

V Svetu Princev karnevala so zato objavili javni poziv etnografskim in karnevalskim društvom, s katerim iščejo predloge za novega princa.

»Ponovno je prišel čas, ko zbiramo kandidature za Princa karnevala Kurentovanja na Ptuju, pri čemer se obračamo na predsednike društev, ki aktivno sodelujejo pri organizaciji in izvedbi te največje prireditve javnega pomena na Ptuju, v širšem slovenskem in evropskem prostoru, od lani tudi pod uradnim pokroviteljstvom Unesca,« so povedali v Svetu Princev karnevala.

Prijave zbirajo do 10. julija

Kandidati za Princa karnevala morajo biti zaslužni za ohranjanje, negovanje, razvoj, predstavljanje in promocijo etnografske kulturne dediščine, pustnih likov in običajev. Poleg tega morajo obvladati tudi vsaj en svetovni jezik.

Predloge kandidatov za Princa karnevala Kurentovanja 2021/2022 z obrazložitvijo je treba poslati na naslov: Svet Princev karnevala, Prešernova ulica 3, 2250 Ptuj.

Prijave bodo zbirali do 10. julija. Predsednik Sveta Princev karnevala Jože Gašperšič je napovedal, da bodo predloge obravnavali najkasneje do 31. julija in kandidate o odločitvi tudi pisno obvestili.

Predsednik Kurentovanja in generalni sekretar Evropskega združenja karnevalskih mest, kraajše FECC, Branko Brumen je dodal, da Princ karnevala postaja vse bolj prepoznaven lik in predstavnik pustno-karnevalskega dogajanja na Ptuju, v Sloveniji in v evropskem FECC prostoru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice