V obratu za predelavo odpadkov Surovine v Mariboru je v noči s torka na sredo znova gorelo. Vodstvo Surovine pojasnjuje, da je šlo za manjši požar, ki so ga hitro obvladali. Ponovno je zagorelo zaradi samovžiga odpadkov.

V požaru je zgorelo približno 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov, so sporočili z državnega inšpektorata za okolje in prostor. »Ni šlo za velik požar, ampak bolj za začetni z veliko smodenja, ki bi pa lahko zrasel v večjega, če ne bi pravočasno ukrepali,« je za STA povedal direktor Jure Fišer.

»Gorelo je okoli 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov na terminalu, ki smo jih polili in premetali. Gasilno vodo smo zadržali in naročili vzorčenje. O dogodku smo nemudoma obvestili gasilce, ki so prišli na kraj dogodka in pomagali pogasiti začetni požar,« so za STA še pojasnili v vodstvu družbe za predelavo odpadkov Surovina.

V Surovini je gorelo že večkrat. Zadnji večji požar je izbruhnil 2. marca. Takrat je zagorelo zaradi samovžiga v hali z nenevarnimi odpadki, kjer se je nahajalo nekaj več kot 4000 ton odpadkov. Po prvih ocenah je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode, vendar je trenutno ocenjevanje in odpravljanje škode po požaru zaradi epidemije koronavirusa upočasnjeno.

Odpadki se predolgo skladiščijo

Kot poroča STA, povzroča težavo izvoz odpadnih surovin, saj prevzemniki v tujini zapirajo vrata. Zaradi tega se odpadki predolgo skladiščijo, s čimer se povečuje možnost za nastanek požarov.

V Surovini so zato  pričeli s prevozi odpadkov v Anhovo. Tako naj bi zmanjšali količino skladiščenih odpadkov. Po besedah Fišerja nameravajo v Anhovo v letošnjem letu odpeljati 10.000 ton odpadkov, »vendar je dinamika enakomerno razdeljena preko leta«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice