Prvo božično drevesce v središču Ptuja letos stoji že v začetku novembra, še pred praznovanjem praznika svetega Martina.

Ptujčane in Ptujčanke je danes presenetil prizor ogromne zelene smrečice, ki so jo s traktorjem privlekli pred mestno hišo. Na ta isti dan so iz oken mestne hiše odstranjevali še cvetoče pelargonije, ko so že postavljali veliko božično jelko. 

Ne pomnimo, da bi se že kdaj zgodilo, da bi lahko v lahki jopici opazovali postavljanje božičnega drevesca v središču Ptuja. 

Ogromno božično drevesce že stoji na svojem običajnem mestu (foto: Ines Zupanič Tomažič).

»Prva smreka že stoji ... Mogoče se komu zdi (pre)hitro, ampak drugače ne moremo začeti z nameščanjem novoletne okrasitve ... Mesec december je bližje, kot se zdi,« je zapisala županja Nuška Gajšek na svojem Facebook profilu.

V svoji objavi je županja že namignila, da pa je to le prva smrečica. Na Mestni občini Ptuj so potrdili, da lahko občani pričakujemo letos več božičnih smrečic. Celotna okrasitev bo trajala celoten november in tako bo Ptuj v svoji polni božični podobi zasijal v začetku decembra. 

»Smrečic bo več, a naj zaenkrat še ostane skrivnost, kje vse bodo postavljene, zato da bomo v teh težkih časih lahko sproti razveseljevali občanke in občane z objavami,« so za Ptujinfo povedali na Mestni občini Ptuj.

Kljub pandemiji bo Ptuj torej okrašen s smrečicami in svetlobnim okrasjem. Že danes vemo, da pa Ptujske pravljice, kot smo je bili vajeni v preteklih letih, ne bo. Tako ne bo niti posebnih množičnih prireditev in silvestrovanja. 

Zavod za turizem Ptuj je sicer že pripravil nekaj predlogov glede programa v mesecu decembru. Zaenkrat pa še ni znano kakšen program bo sploh izvedljiv. 

Vsako leto staro ptujsko mestno jedro zadiši po kuhanem vinu, katerega vonj se vije iz prazničnih hišk. Drevesce res že stoji, vendar zaenkrat še ne vemo, če ga bomo lahko občudovali s kozarčkom kuhanega vina v rokah. 

Tudi Martinovanje bo letos potekalo čisto drugače, kot smo ga vajeni. Praznik, ko se mošt spremeni v vino, bomo na Ptuju obeležili bolj butično. Potekalo bo več manjših srečanj po kleteh ptujskih vinarjev. 

Edino večje praznovanje po razglasitvi epidemije pri katerem pa Ptuj letos ni prekinil tradicije je bil 51. Festival narodno-zabavne glasbe. Potekal je sicer pod drugačnimi pogoji, vendar je tudi letos, za cele tri dni, napolnil mesto. Za las so se letos odpovedim izognile tudi Grajske in Rimske igre

Na tako sončen dan še nismo opazovali postavljanja božičnega drevesca (foto: Ines Zupanič Tomažič).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice