V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so po najnovejših pogovorih z vodstvom družbe Terme Maribor, kjer bodo konec avgusta prezaposlili več kot polovico delavcev na hčerinsko podjetje HBP, pomirjeni.

Kot je danes za STA povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Boštjan Medik, za zdaj ne nameravajo zaostrovati položaja.

»Sindikat in svet delavcev v Termah Maribor sta z delodajalcem podpisala sporazum o zagotavljanju pravic tako sindikata kot sveta delavcev v tej novi hčerinski družbi in dobila zagotovilo, da se bodo nemudoma začela pogajanja za kolektivno pogodbo. V tem smislu smo zaenkrat pomirili napetosti,« je pojasnil Medik.

Največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti 

Terme Maribor, ki so eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, so hčerinsko podjetje HBP ustanovile lani in vanj prezaposlile okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju, konec tega meseca pa naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 86 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk, poroča STA. 

Uprava Term Maribor na čelu z direktorico Tatjano Karpovitš teh načrtov (še) ni javno predstavila. Po neuradnih navedbah pa naj bi se za prezaposlovanje odločili zato, da bi lažje tržili oba pohorska hotela, medtem ko naj bi hoteli v mestu ostali ločeni.

Delavci kot, da niso zamenjali delodajalca

Na sestanku sredi julija je sindikat dobil zagotovilo, da se bo delavcem pri dodeljevanju pravic priznala kontinuiteta, torej kot da niso zamenjali delodajalca. Glede ostalih odprtih vprašanj pa so se takrat dogovorili, da jih razjasnijo do sredine avgusta, poroča STA. 

Po Medikovih besedah so dobili zahtevane odgovore. »Podpisan je bil sporazum, da se sindikatu in svetu delavcev zagotavljajo enake pravice tudi v hčerinskem podjetju. S tem smo zaenkrat pomirjeni, kako naprej, pa je odvisno od tega, na kakšen način bodo tekla pogajanja za kolektivno pogodbo. Ne bomo pa v tem trenutku zaostrovali naših aktivnosti,« je povedal.

Razbremenitev delavcev

Novo kolektivno pogodbo je treba doreči, ker je bila prejšnja nujno potrebna posodobitve, ob predlogu sindikata za njeno spremembo pa je vodstvo podjetja odstopilo od nje. Ta korak uprave je bil eden od razlogov za zaskrbljenost Zveze svobodnih sindikatov Slovenije glede dogajanja v Termah Maribor pred mesecem dni. »Nikakor v pogajanjih ne bomo pristajali na morebitno nižanje pravic delavcev,« je povedal Medik.

Sindikat skrbijo tudi splošne delovne razmere v podjetju, ki naj bi bile predvsem posledica kadrovske podhranjenosti. Po Medikovih besedah je vodstvo napovedalo, da bo poskušalo razbremeniti delavce. »Delodajalec nam je obljubil, da bodo pristopili k razpisom za nove zaposlitve,« je dejal.

Terme Maribor skupno zaposlujejo 160 delavcev

Družba Terme Maribor je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. V zadnjih letih se je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine podala v prodajo dela svojega premoženja, med drugim obmejnih trgovin Travel Shop in medicinsko-termalnega centra Fontana, poroča STA. 

Pod okriljem Term Maribor, ki imajo skupno 160 zaposlenih, so le še štirje hoteli - poleg Habakuka in Bellevueja še mestna Ibis in Mercure - ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice