Po dveh neuspelih poskusih je ekipa Trisat ponovno v pripravah na polet. Prvič je julija 2019 ekipi zagodel nesrečni polet nosilne rakete Vega, nato pa jim je marca letos načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Zdaj se ekipa ponovno pripravlja na polet

Nov datum poleta satelita TRISAT na letu VV16 nosilne rakete Vega je tako načrtovan za petek, 19. junij 2020, ob 03:51 uri po našem trenutnem poletnem srednjeevropskem času.

Ločitev od nosilne rakete se bo predvidoma izvedla ob 05:33 uri v načrtovani orbiti višine 530 km, prva komunikacija s satelitom preko zemeljske postaje v Mariboru pa se bo predvidoma prvič izvedla 19. junija 2020 ob 15:34 uri.

FOTO: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Ekipa je čas odlašanja poleta izkoristila za nadgradnjo programske opreme

V času, ko poleta ni bilo možno izvesti, se je ekipa posvetila nadgradnji programske opreme na zemeljski postaji za namene avtomatizacije komunikacije s satelitom, kar bo v prihodnje pripomoglo k lažjemu upravljanju satelita v orbiti.

V podjetju SkyLabs so v tem času skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo ESA že razvili nov algoritem za zaznavanje oljnih madežev na morju s pomočjo umetne inteligence. Nov algoritem se bo v obliki programske nadgradnje namestil na kamero satelita TRISAT, ko bo ta že v orbiti.

Kaj je TRISAT? 

TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni nosilec izvaja Univerza v Mariboru skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs in po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA. 

Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra v nastavljivih spektralnih pasovih. 

Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice