V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ne primanjkuje le zdravnikov, temveč tudi delavcev zdravstvene nege. Bodo sprejem bolnikov morali omejiti?

Po poročanju STA so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor v zadnjih petih letih število zaposlenih v zdravstveni negi povečali za več kot 300, a jim še vedno manjka okoli 25 odstotkov ljudi.

Področja, kjer omenjenega kadra najbolj primanjkuje, so: intenzivna terapija, urgentni center, anesteziologija in operativna dejavnost. Težavno je tudi nadomeščanje odsotnosti zaposlenih na ostalih delovnih mestih.

Ob koncu septembra so imeli v UKC Maribor zaposlenih 106 bolničarjev, 785 tehnikov zdravstvene nege, 806 diplomiranih medicinskih sester in 34 diplomiranih babic. Po kriteriju kategorizacije zdravstvene nege manjka četrtina zaposlenih v zdravstveni negi. Razlog za pomanjkanje kadra je po njihovi oceni v upoštevanju zakona za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 in posledičnem omejevanju nagrajevanja delavcev.

»Možni kandidati so v prvih letih iskali zaposlitev v bližnjih zdravstvenih zavodih v Avstriji, sedaj pa se zaposlujejo na primarnem nivoju. Zaposleni v zdravstveni negi si želimo tudi urejene delovne pogoje z ustrezno delovno opremo, ki je predpogoj za varno okolje tako za paciente kot zaposlene,« so zapisali na kadrovskem oddelku in službi zdravstvene nege mariborskega kliničnega centra.

Rešitev: dovolj zaposlenih in normalen delovni urnik

Letos v UKC Maribor opažajo večje število odhodov delavcev iz njihovega zavoda kot v zadnjih petih letih. Razlog je po ocenah uprave v tem, da odhajajo na manj zahtevna delovna mesta, kot so referenčne ambulante, kjer med drugim ni dela v treh izmenah. Težave sicer še niso tako velike, da bi morali omejevati sprejem bolnikov, poroča STA.

Rešitev v UKC Maribor vidijo v tem, da se delovna mesta ustrezno finančno vrednoti ter posledično zaposli dovolj kompetentnega kadra in mu zagotovi normalen delovni urnik.

Zaenkrat poskušajo privabiti nove delavce s tem, da večkrat ponavljajo razpise za prosta delovna mesta, promovirajo delo v UKC Maribor med zaposlenimi in študenti zdravstvene nege, podeljujejo kadrovske štipendije in sistematično delajo s pripravniki tehniki zdravstvene nege. V tujini kadra še ne iščejo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ni potrebe po (nepreverjen)

medicinskih storitvah, kar kazejo slabi financni rezultati ... odvecne bolnice bi bilo treba zapreti

Starejše novice