V času epidemije je mnogo ljudi prepričanih, da ukrepi za preprečevanje nove koronavirusne bolezni ovirajo zdravljenje drugih bolezni.

Medtem ko nekateri zdravstveni delavci v celem mesecu niso imeli niti enega prostega dneva, drugi od doma delijo teorij zarot. Ena izmed takšnih je, da bo zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa umrlo več ljudi, saj naj bi ukrepi ovirali opravljanje prvih pregledov in zdravljenje drugih bolezni.

Ta mit razbijajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, od koder so sporočili, koliko prvih pregledov so opravili v oktobru 2020 in koliko v oktobru 2019.

V obdobju od 1. oktobra do 31. oktobra 2020 so v urgentnem centru opravili 3314 prvih pregledov, v internistični nujni pomoči 710, v otorinolaringološki urgentni ambulanti pa 384 prvih pregledov.

V istem obdobju je bilo v nevrološki urgentni ambulanti opravljenih skupno 263 prvih pregledov, v urgentni ambulanti za infekcijske bolezni in vročinska stanja 27 tovrstnih pregledov, v dermatološki urgentni ambulanti 170 in v ginekološki urgentni ambulanti 120 prvih pregledov.

V onkološki urgentni ambulanti so opravili sedem, v pediatrični urgentni ambulanti 175, v psihiatrični urgentni ambulanti pa 109 prvih pregledov. V mariborski porodnišnici se je v oktobru rodilo 137 otrok, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

V tabelah so podatki o številu prvih pregledov v urgentnih ambulantah Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za oktober 2020 in za primerjavo še za oktober 2019.

Vir: Univerzitetni klinični center Maribor
Vir: Univerzitetni klinični center Maribor

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice