Pred dobrim letom dni smo poročali o nepravilnostih, s katerimi se je soočal ravno prenovljen Vrtec Pekre. Tokrat pa so v tamkajšnji vodi odkrili nevarne strupene snovi.

Vrtec je pred obnovo trpel stisko s premajhnimi prostori in neustreznim igriščem, na prenovo pa je čakal kar šest let. Investicijske dokumente za izgradnjo so izdelali že leta 2011, a nato niso uspeli zbrali denarja. Nato pa je le prišlo do realizacije projekta v vrednosti 993.596 evrov.

Nepravilnosti že ob začetku, zdaj v vodi strupene snovi

Tako so septembra 2017 otroci le zasedli prenovljene prostore, a kmalu se je vrtec začel soočati z nepravilnostmi. Težave z zapiranjem vhodnih vrat, netesnjenjem oken in posledičnim zamakanjem, izstopanjem temeljev igral in podobnih preglavic, zaradi česar so bile potrebne reklamacije.

Na uredništvo Mariborinfo se je obrnil oče tamkajšnjega vrtčevskega otroka, da v vrtcu teče oporečna voda. A to še ni vse: voda ni primerna za pitje niti prekuhana. »Dobili so poročilo o analizi vode zaradi težav v vodovodni napeljavi, da za pitje ni primerna niti prekuhana. Danes so za otroke že kupili ustekleničeno vodo, medtem ko jim sadje operejo kar na centralni enoti,« je pojasnil za Mariborinfo.

Dodal je tudi, da ravnateljica – v primeru nerešene situacije – vztraja pri premestitvi otrok v druge enote. Ker pa je Mestna občina Maribor lastnica vrtca, morajo počakati na ukrepanje slednje. »Baje zaradi množice napak, ki so se dogajale pri gradnji že od samega začetka, ravnateljica še vedno ne želi podpisati prevzemnega zapisnika,« je še dodal eden izmed staršev.

V vodi strupa - ksilen in toluen

O tem je poročal tudi Radio Maribor, ki jim je oporečnost vode potrdila tudi ravnateljica Marjanca Karba. Pred enajstimi dnevi so zamenjali bojler, ki je točil, in ugotovili, da topla voda kljub izpiranju zaudarja. Obvestili so tako občino kot lastnico kot tudi izvajalca MarkoMark Nival. Ker podjetje ni ukrepalo, so v analizo sami poslali toplo vodo, rezultati pa so pokazali, so v vodi trikratno prekoračene vsebnosti strupov, in sicer ksilena in toluena.

V analizo so poslali zgolj toplo vodo, saj mrzla ni zaudarjala, sedaj pa čakajo tudi na rezultate slednje. Vodstvo je tako že obvestilo občino in izvajalca gradnje, naj napako odpravijo.

Kaj je toluen?

Toluen je bistra ter v vodi netopna tekočina z značilnim aromatskim vonjem, ki je po kemijskih lastnostih podoben benzenu. Je organsko topilo in se v industriji uporablja kot surovina za TNT, barvila, saharin, benzojsko kislino, krezol ...

Večurna inhalacija nad 370 ppm lahko deluje kot narkotik, ki povzroča omotičnost in zbeganost, možni pa so tudi prividi, evforija, govorne motnje, nekoordiniranost gibov, zapoznele reflekse in izgubo zavesti. »Prisotnost obeh spojin je pokazala več kot 150 ppm, mejna pa 50 ppm,« je še povedal eden izmed staršev.

Topilo je tudi ksilen

Brezbarvna in mastna tekočina, sladkastega vonja in hitre vnetljivosti, pogosta kot topilo, je tudi ksilen, ki se uporablja pri proizvodnji plastenk in poliestra. Je pogosta sestavina črnila, gume in lepila v usnjarski industriji. Hkrati je tudi čistilno sredstvo za jeklo, silicijeve rezine in integrirana vezja, kot topilo pa se uporablja tudi v zobozdravstvu.

Kljub vnetljivosti pa ni akutno strupen. 

Napake še vrstijo ...

Ob tem starši opozarjajo na številne druge nepravilnosti. Otrok se na primer z lahkoto zaklene na stranišče, osebje vrtca pa v takem primeru ne more do njega. Na dvorišču imajo otroci kljuko na dosegu otroških rok. Vrtec nima niti senčenja terase, zaradi česar se v poletnem obdobju pregrevajo igralnice. Lansko poletje naj bi bilo v igralnicah tudi 28 stopinj Celzija.

Poleg tega naj igralnica ne bi imela nobene zvočne zaščite, težave so tudi s prepihom. Med drugim naj bi zamakala tudi streha, okna naj ne bi tesnila in prepuščala dež v notranjost.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko 1972 (nepreverjen)

Odlicno delo bivsega zupana.

Starejše novice