Medtem ko se v zavetišču za živali v Ljubljani pripravljajo na sprejem živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za koronavirusom, pa bodo v Mariboru sledili že zastavljenim protokolom.

Zavetišče za zapuščene živali je prehoden dom za vse izgubljene, zavržene in mučene živali. V zavetišču živali, med katerimi je največ psov in muc, žival sprejmejo, jo zdravstveno oskrbijo, sterilizirajo ali kastrirajo in ji skušamo čim prej najti nove lastnike. Svoje dejavnosti oziroma javne službe oskrbe zapuščenih živali tudi ob epidemiji koronavirusa poteka nemoteno.

Kljub temu so morali tudi v Zavetišču za živali Maribor sprejeti nekaj dodatnih ukrepov. »Zavetišče smo zaradi preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom zaprli za obiskovalce in prostovoljce, kar pomeni, da za oskrbo vseh živali trenutno skrbimo izključno zaposleni v zavetišču, ki pri delu spoštujemo vse predpisane varnostne ukrepe,« povedo v zavetišču.

Ker tudi v običajnih razmerah v zavetišču uporabljajo razkužilo in skrbijo za higieno rok, imajo zaščitnih sredstev za enkrat še dovolj: »Za zaščito zdravja zaposlenih smo sprejeli vse ukrepe, ki jih tudi sicer priporočajo pristojne institucije, predvsem Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vsi ostali procesi našega dela so ostali nespremenjeni, saj tudi sicer pri našem delu velja dosledno spoštovanje higiene rok - tako umivanje kot razkuževanje.«

Medtem ko se v zavetišču za živali v Ljubljani pripravljajo na sprejem živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za koronavirusom, pa bodo v Mariboru sledili že zastavljenim protokolom.

»Zavetišče za živali je tudi sicer institucija, kamor so nameščene živali, ki so odvzete ali iz kakšnih drugih razlogov ne morejo več bivati pri svojem lastniku. Protokol sprejema takšnih živali je predpisan in se bo spoštoval tudi v primeru, da se bomo srečali s kakšno živaljo lastnika, ki zaradi okužbe in posledično zdravstvenega stanja ne bo več mogel skrbeti za svojega psa ali mačko,« dodajajo v Zavetišči za živali Maribor.

Prav tako sporočajo, da imajo trenutno dovolj zalog, hrane, odej in ostalih pripomočkov, zato obiskovalce in ljubitelje živali prosijo, naj na prvo mesto postavljajo svoje in zdravje zaposlenih v zavetišču in ostanejo doma.

Zavetišče Mala hiša: Težave bi nastale, če bi več lastnikov hišnih ljubljenčkov zbolelo

Zavetišče Mala Hiša deluje že od leta 2007 in je prvo in edino zavetišče za zapuščene in izgubljene živali v Pomurju. Tudi živali v Lukačevcih bodo morale še nekaj časa počakati, da dobijo nov dom.

Prostorske stiske v zavetišču nimajo, prezasedeni v tem trenutku niso, a to se lahko hitro spremeni, kot pravi direktor Marjan Ivan Kerčmar, je težko napovedati, kakšno bo stanje v naslednjih dneh. 

To obdobje je ravno pravšnje, da se lahko s svojimi ljubljenčki še dodatno zbližate, poskrbeti pa je potrebno tudi za njihovo varnost, pravijo v Društvu za zaščito živali Pomurja. Kot morebitno težavo vidijo predvsem nevarnost, da pride do obolenja za novim koronavirusom pri večjem številu lastnikov živali, ki zato ne bi bili več zmožni za njih skrbeti.

»Lahko pride do tega in bodo ljudje rabili pomoč pri oskrbi njihovih živali, ko bodo zboleli. Tu morajo prvi priskočiti na pomoč sorodniki, ampak smo, seveda, tudi mi pripravljeni pomagati, kolikor bomo lahko,« razlaga Trezika Cvetko iz Društva za zaščito živali Pomurja. 

Živali ob praznih hotelih postajajo lačne

Predsednica pomurskega društva za zaščito živali je spomnila na še eno težavo prostoživečih živali in pri tem izpostavila predvsem tiste, ki so se zadrževale v bližini hotelskih kompleksov, ki zdaj samevajo. Tam so jih namreč zaposleni in tudi gostje velikokrat nahranili, zdaj pa to več ni mogoče.

»Pozvala bi tiste, ki so tam v bližini doma, da malo pogledajo, če se potepajo kakšne mačke in jim nastavijo brikete,« naproša Cvetkova.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice