Emil Špindler že drugi dan vztraja pod milim nebom pri tezenskem centru za socialno delo. Direktorica Marjana Bravc poudarja, da njegovo stisko poskušajo rešiti in prst usmerja v Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor.

Glavna tema pogovorov na mariborskih ulicah je danes nedvomno Emil Špindler. Človek, ki se je utaboril pred stavbo Centra za socialno delo Maribor na Teznem. Na ta način izpostavlja svojo stanovanjsko problematiko, nato ko je pred časom zaradi deložacije ostal brez strehe nad glavo.

Kot nam je dopoldne zaupal za Mariborinfo, je bil pred časom zaradi 25.000 evrov dolga dve leti v zaporu, nato je izgubil še stanovanje. Zadnje mesece je najemal posamezne sobe, zatem pa se potikal celo po gozdovih in zapuščenih poslovnih prostorih.

Center za socialno delo moškemu pomaga

Ker 'tabori' pred tezenskim centrom za socialno delo, se lahko marsikomu zazdi, da njih krivi za nastalo situacijo. A direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc opozarja, da gospodu nudijo vso pomoč in puščico usmerja v Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor.

Špindler se je v zadnjih mesecih večkrat obrnil na mariborski center za socialno delo, kjer mu pomagajo z denarno socialno pomočjo, nekajkrat so mu odobrili tudi izredno denarno pomoč. Pomagajo mu tudi pri reševanju stanovanjske problematike.

»Na javni medobčinski stanovanjski sklad smo podali mnenje in pozvali komisijo, da mu odobri začasno bivalno enoto. Komisija je po mojih informacijah aprila pozitivno odločila, a do dejanske izvršitve tega ni prišlo,« za Mariborinfo razkriva direktorica mariborskega centra za socialno delo, a ne pozna razloga, zakaj medobčinski stanovanjski sklad pozitivne odločbe ni izvršil. 

Direktorica CSD: Žogica je na strani medobčinskega stanovanjskega sklada

V začetku junija so dali še dodatno mnenje na stanovanjski sklad za dodelitev začasne bivalne enote. Po besedah Bravceve naj bi komisija ponovno odločala 26. junija.

»Gospodu smo ponudili posteljo v zavetišču za brezdomce, kar pa odklanja. To je naša možnost, hranimo mu eno posteljo. Center kaj drugega ne more, potrudili smo se maksimalno,« poudarja direktorica. »Na Javni medobčinski stanovanjski sklad smo pritiskali in prosili, naj mu zagotovijo bivalno enoto. Žogica je na njihovi strani,« še dodaja.

»Grozno, da se človek na tak način izpostavlja«

Direktorica mariborskega centra za socialno delo še poudarja, da Špindlerju ni treba spati pod milim nebom in ima vedno zagotovljeno posteljo v zavetišču za brezdomce. 

»Upam, da se bo javni medobčinski stanovanjski sklad malo potrudil in nekaj naredil. Grozno je, da se mora človek na tak način izpostavljati. Naše delavke so se res potrudile, da bi mu dodelili bivalno enoto,« še pravi za Mariborinfo in dodaja: »Mi bivalnih enot ne moremo razporejati, ampak medobčinski stanovanjski sklad. In prav za take socialne situacije.«

Špindler bi se sicer jeseni lahko prijavil na razpis za neprofitna stanovanja. Toda do takrat si želi najti začasno rešitev, da ne bo več spal pod milim nebom.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. Ko prejmemo njihove odgovore, jih bomo objavili.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pravilno (nepreverjen)

socialni delavci naj pomagajo saj so placani za to ...

Starejše novice