Foto: Bobo
Evakuacija pred deaktivacijo druge letalske bombe se je začela ob 8. uri in bila zaključena do 12. ure. Zaradi zaprtih cest ponekod v mestu prihaja do manjših zastojev.

Po četrtkovi uspešni deaktivaciji 250-kilogramske zavezniške letalske bombe iz druge svetovne vojne na najdišču na Pobreški cesti, strokovnjake danes čaka še večja, in sicer 500-kilogramska bomba, ki se nahaja v bližini železniškega mostu.

V Dvorani Tabor, ki je odprta že od 8. ure, občane pričakakujejo predstavniki civilne zaščite in predstavniki območnega združenja Rdečega križa Maribor. Zagotovljena je namestitev, zagotovljene so postelje, koce, hrana in vse ostalo, kar ljudje potrebujejo. Vhod v Dvorano Tabor je iz parkirišča.

13.50 - Sirene oznanile konec nevarnosti. Intervencija je zaključena.

13.37 - POTRJENO. Tudi druga bomba je uspešno aktivirana. Sirena konca nevarnosti še ni oznanila.

13.34 - Zaslišali smo pok, čakamo potrditev.

13.11 - Vžigalnik je odvit. Prvi načrt za deaktivacijo bombe uspel, sledi pok.

12.43 - POTRJENO: PREMIK ZAKLJUČEN. Bomba je že v jami, kjer jo bodo strokovnjaki deaktivirali.

12.36  - Če bodo strokovnjaki za deaktivacijo bombe morali izvesti način nadzorovanega postopnega sežiganja, se bo to zgodilo prvič v Sloveniji v realni situaciji. Doslej so ta postopek izvajali le na vadiščih. Ta postopek lahko traja tudi dve uri.

12.30 - V teku je premeščanje bombe v jamo, kjer jo bodo deaktivirali.

12.00 - V Mariboru slišimo dvominutno opozorilo sirene, ki oznanja splošno nevarnost. Pirotehniki bodo začeli postopek onesposobitve bombe.

11.50 - Evakuacija zaključena. Evakuiranih 481 ljudi, trije prisilno - možje v modrem so uporabili ukrep 'ukazovanja', našli tudi nepokretno žensko. V Dvorani Tabor je 15 evakuiranih oseb.

V radiju 300 metrov od lokacije bombe je bila predvidena evakuacija okoli 1000 ljudi, na varno je bilo potrebno umakniti tudi avtomobile in drugo premoženje. V radiju 600 metov pa velja ukrep zaklanjanja. Tam se prebivalcem ni treba evakuirati, morajo pa ostati v stavbah. 

Na terenu tudi policijski čoln in policijski dron

Policijski dron tudi danes preletava, fotografira in snema območji evakuacije in zaklanjanja, to je po besedah policije potrebno za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Za druge brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva velja na območju evakuacije omejitev gibanja.

Vsako tehnično sredstvo, ki bi to kršilo, smejo policisti prizemljiti oziroma ustaviti, opozarja Policijska uprava Maribor.

Na reki Dravi je tudi policijski čoln, ki po besedah policije izvaja aktivnosti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zakaj moramo m… (nepreverjen)

ameriske bombe? Kaj pravi ameriska ambasada v Zloveniji? Ali so prisli na ogled ameriski izvedenci? Zapisnik naj se arhivira tudi na Policiji.

Fritz (nepreverjen)

Bravo strokovnjaki še veliko uspehov

administrator (nepreverjen)

ejakuacija v dvoraani tabor popoplnoma uspelaaaaaa ahhhhhhhhhh
a danes pa ne pišete o junakih ,,smrdljiveci
a junaki so samo pri 250 kilski bombi
pri 500 kilski pa niso več junaki
ja ja pisunčki teden dni ste se naslajali na temo bomba
sedaj se boste pa na Martinovo -pijanci

In reply to by Fritz (nepreverjen)

Starejše novice