VIR: Jazz 'ma mlade
V noči iz torka na sredo so se vandali znesli nad dvema umetniškima razstavama, ki sta potekali v sklopu aktualnega dogajanja festivalov Jazz ‘ma mlade in Mavričnega junija v Mariboru.

Kot je v skupni izjavi sporočilo več mariborskih kulturnih organizacij, so storilci ponoči iz sten potrgali celotno fotografsko razstavo Vulve avtorice Eme Širec in požgali ter tako uničili znaten del razstave In The Frame: Festival Jazz ‘ma mlade 2018–2019 avtorja Gregora Salobirja, ki je bila razstavljena okoli ikoničnega pajesena, ki krasi trg in mu daje senco.

Na srečo tako drevo, kot okoliške stavbe zaradi dejanja niso utrpele resne škode. Žal isto ne velja za omenjeni razstavi, so poudarili.

Skupna izjava mariborskih kulturnih organizacij

»Kulturne organizacije in institucije, ki delujemo v okolici Židovskega trga: Galerija DLUM / Društvo likovnih umetnikov Maribor, Fotogalerija stolp / Fotoklub Maribor, Center judovske dediščine - Sinagoga Maribor, GT22 in Galerija Media Nox / Mladinski kulturni center Maribor, ter organizacijski ekipi festivalov Jazz ‘ma mlade in Mavričnega junija v Mariboru soglasno ostro obsojamo dejanje in pozivamo k širši debati o odnosu Mariborčanov in Mariborčank do umetnosti in kulture.

Uničena so bila namreč dela mladih in perspektivnih lokalnih umetnikov, dogodek pa je zgolj zadnji v seriji vandalizma v Mariboru, s katerimi se (pre)pogosto soočamo ustvarjalci in ustvarjalke vseh vrst in oblik umetnosti. 

Če je o umetniških okusih možno (in mnogokrat dobrodošlo) razpravljati, se s pojavom nasilja in načrtnega uničevanja umetniških del vsakršna debata zatre že v kali. Zato se bomo še naprej borili proti vsem oblikam utiševanja kulturnega dialoga ter zagovarjali svobodo umetniškega izražanja.

Center judovske dediščine - Sinagoga Maribor
Fotoklub Maribor / Fotogalerija Stolp
Galerija DLUM / Društvo likovnih umetnikov Maribor
Galerija Media Nox / Mladinski kulturni center Maribor
GT22
Organizacijski ekipi Jazz ‘ma mlade in Maribor skozi rožnata očala«

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

3/4 prebivalcev Maribora je od doli in vi pričakujete kulturen narod ?

Surfeiter (nepreverjen)

Bodi natančnejši ... Zagorci so!

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jebal vam mater Zagorci
Zato ima v maribori na tisoče Štrfekov i Štefic

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

zikolino tebe je sigurno neki Zagorec namrdal, da imaš takšen kompleks.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Vsi 3 nimate pojma, kaj se sploh oglašate!

Starejše novice