Ker mora biti naše delovno okolje varno in tudi primerno zaščiteno, nam mora delodajalec zagotoviti prava in varna zaščitna oblačila.

Zaščitna oblačila so nujni del opreme v mnogih poklicih - pri nekaterih je zaščitna oprema bolj pomembna, saj ščiti in varuje delavca.

Poznamo več vrst zaščitne opreme. Najbolj pogosta zaščita so rokavice, saj so običajno roke najbolj izpostavljene. Hitro si jih lahko poškodujemo z opeklinami, urezi ali odrgninami.

Drugi pomembni dejavnik so delovne hlače in delovni čevlji, ki nas ščitijo pred različnimi poškodbami.

Če delate v skladišču, je zelo pomembno, kakšne delovne čevlje nosite. Nemalokrat se zgodi, da na vaše noge lahko pade težji predmet.

V tem primeru se boste z ustreznimi delovnimi čevlji in zaščito, ki jo delovni čevelj ima, ubranili pred poškodbo oziroma zlomom prsta, narta.

Kaj spada pod zaščitno opremo?

Pod zaščitno obleko najbolj pogosto uvrščamo zaščitne hlače, delovne čevlje, zaščitne rokavice, zaščitno čelado in zaščitna očala.

Zaščitne hlače

Zaščitne hlače so narejene tako, da vam nudijo udobje in hkrati zaščito na nevarnih območjih. Delovne hlače so na voljo v različnih dimenzijah, barvah in materialih.

Njihova naloga je, da vas rešijo pred raznimi kemičnimi izlivi, vnetljivimi snovmi in velikimi temperaturnimi razlikami.

Vrste zaščitnih hlač

Klasične zaščitne hlače, ki so primerne za širok izbor poklicev in specifične delovne hlače z dodatno zaščito in ojačitvijo na najbolj izpostavljenih predelih.

Poznamo tudi naprsne hlače, ki se v večini uporabljajo v industriji, kjer smo zaščiteni pred umazanijo in poškodbo naših oblačil, ki jih nosimo pod našo delovno obleko.

Lahko izberemo tudi vodoodporne delovne hlače, ki jih potrebujemo na mokrih, vetrovnih in vlažnih prostorih. Omogočajo dobro vidljivost in zaščito pred dežjem. 

Kratke hlače bomo potrebovali poleti, čeprav moramo vzeti v zakup, da ne zagotavljajo popolne zaščite nog, zato jih ne priporočamo, ko se gibamo na bolj nevarnih delovnih območjih.

Zaščitni čevlji

Razlika med zaščitnimi čevlji in navadnimi čevlji je predvsem v aluminijasti zaščiti ali kapici čevlja. To bo ščitilo vaše prste in nart pred težkimi udarci raznih predmetov.

Delovni čevlji imajo tudi prilagojen podplat, ki ne drsi in ima boljši oprijem. Tako vam ne bo zdrsnilo in boste imeli večjo stabilnost.

Ker delovni čevlji niso namenjeni nošenju k navadnim oblekam, ne boste našli zelo stilsko oblikovanih delovnih čevljev kot jih denimo najdete pri navadnih čevljih pri rednem in vsakodnevnem nošenju.

Bistveno je, da izberete delovne čevlje, ki vas bodo podpirali v gležnjih in bodo udobni. Prav tako se morajo na stopalnem loku lepo upogibati. Preverite tudi, če čevlji ustrezajo standardom, ki jih vaše delovno okolje zahteva.

Delovna jakna

Jakne so na voljo iz več materialov, ki so namenjene različnim funkcijam. Bombaž je v večini najbolj prijeten in se lahko bolj dotika kože. Mešanica bombaža z drugimi materiali je bolj trdna in primerna za hlače in delovne pajace, poliester pa se pogosto uporablja za zimske jakne in vetrovke. 

Če potrebujemo močno in trdno jakno, ki se jo uporablja za težja opravila in ščiti hrbet, priporočamo daljše in močnejše delovne jakne. 

Srednje težke jakne so zasnovane tako, da zdržijo v manj težkih vremenskih razmerah, medtem ko so lahke jakne in vetrovke pogosto opremljene z vodoodporno zračno zunanjostjo ali trajnim vodoodbojnim sredstvom, ki omogočajo bolj udobno gibanje.

Ostala zaščitna oprema

Pod ostalo zaščitno opremo spadajo tudi čelade, zaščitna očala, zaščitne rokavice in zaščitna oblačila za specifične poklice.

Ker je delovna zaščita odvisna tudi od poklica, kjer delate, pod tem pojmom uvrščamo tudi kuharske hlače, zaščito za čevlje, varilske zaščitne galoše, razne delovne plašče, delovne kape in zaščitna očala.

Varnost je na prvem mestu

Ko se odločate za nakup zaščitne opreme imejte v mislih sledeče:

  • Kakšne nevarnosti se na delovnem mestu lahko pojavijo? Če boste na primer delali v laboratoriju z nevarnimi snovmi, vedite, da potrebujete delovno obleko, ki jo je možno splakniti.
  • Ali je delovna obleka ali zaščita primerna za vaše delovno mesto? Preverite kakšno je vaše delovno okolje in če vam vaša oprema omogoča dovolj dobro zaščito.
  • Ali izbrana delovna zaščita ponuja dovolj visoko zaščito?
  • Potrebujete izobraževanje za uporabo delovne opreme in zaščite? 
  • Ali veste in poznate znake, ki kažejo, kdaj je potrebno zaščitno opremo tudi zamenjati? Potrebno je poznati, kako zaščitno opremo shranjujemo, popravimo in čistimo.

Preden se odločite za nakup preverite tudi:

1.    Ali se vam zaščitna oprema prilega?
2.    Kako se počutite? Je obleka udobna in primerna za vas in vašo višino, težo?
3.    Zaščitna obleka ne sme motiti vaših rok, ki so najbolj pomembne element pri vašem delu.
4.    Vam zaščitna oprema povzroča kakšne omejitve, kot je prevelika vročina, zapletanje v razne predmete …

Ker so delavci najpomembnejši faktor vsakega podjetja, je potrebno poskrbeti za njihovo zaščito. Brez zaščite in varnosti delavcev tudi podjetja ne bi mogla obratovati in delati.

Zato je varnost resnično na prvem mestu in z ustrezno zaščitno opremo, se bomo morebitnim nesrečam v večini primerov tudi izognili.

Komentarji (0)

Starejše novice