Te dni se v Mariboru mudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Nussdorferjeva je v prostorih Mestne občine Maribor opozorila na več problematičnih področjih, kjer so razvidne kršitve človekovih pravic. V nekaterih primerih gre za povsem individualne probleme, kakršni so medsosedski spori, v drugih pa gre za skupne problematike. Preko telefona se je na pogovor z varuhinjo naročilo kar 82 oseb, ker pa je Nussdorferjeva v mestu le dva dni, se vsem obravnavam ne more posvetiti. Varuhinja obljublja, da bo zaradi velikih potreb Maribor obiskala še večkrat, naslednjič že v torek.

Invalidom onemogočena zaposlitev

Na robu družbe se velikorat najdejo gluhi in naglušni, ki imajo sicer dve zdravi roki, a ne dobijo službe. Problem je že v samem razgovoru za delovno mesto, saj bi za slednjega potrebovali tolmača za znakovni jezik. Varuhinja je o tem obvestila tudi državni zbor.

Problematične so tudi stopnje telesnih okvar. V 90 letih smo zbrali določene stopnje invalidnosti, a obstaja veliko novih okvar, ki jih stari sistem ne prepozna. Primer za slednjega predstavlja recimo gospa na invalidskem vozičku, ki je pojasnila, da je njena okvara nastopila po težkem slučaju okuženega klopa, da pa njena okvara sploh ni bila prepoznana kot taka. Problem je torej, da zaradi zastarelih sistemov nekateri ljudje ne pridobijo primernih stopenj invalidnost.

V Mariboru naj ne bi imeli stanovanjskih problemov

Kljub temu da župan zagotavlja, da v mestu Maribor načeloma posebnih stanovanjskih problemov ni, veliko se namreč gradi, stanovanj je dovolj za vse, pa problem po besedah Nussdorferjeve leži predvsem v stiskah Mariborčanov, ki si ne morejo privoščiti dragih najemnin ali dokupiti nove stanovanjske opreme.

Počasno delo sodišč

Nekateri so se varuhinji potožili zaradi počasnosti procesov na sodiščih, druge je zmotila zgolj arogantno obnašanje javnih oseb. Nussdorferjeva je opozorila tudi na problematiko razvez v celotni Sloveniji, sploh ko gre za razdelitev premoženja:

»Opažamo, da ko pride do razveze in seveda tudi razdelitve premoženja, mnogi ljudje naenkrat kar izgubijo premoženje, ki bi ga morali prepustiti drugemu, svoje premoženje spravijo na minimum, ob izvržbah pa jim nimajo kaj zaseči. Mnogokrat v takšnih primerih ljudje tudi izčrpajo stara podjetja ter odprejo nova, da bi se izognili rubežu ali pa svoje premoženje prepišejo na druge osebe.

Mobing na delovnih mestih

Opozarja tudi na psihično maltretiranje na delovnih mestih, ki vpliva na zdravje zaposlenih. Župan Andrej Fištravec je varuhinji zagotovil, da je stopnja brezposelnosti letos padla na 14 odstotkov – leto poprej je bilo to število višje za 4 odstotke. Seveda pa si ne smemo delati utvar, da mnogi svoje stiske rešujejo tudi z delom v tujini. Še vedno pa obstaja precej ljudi, ki za pomoč moledujejo pri humanitarnih organizacijah in si ne morejo privoščiti normalnega življenja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice