Na sredinem predavanju nam je Sanja Lončar, gurujka zdravja, zaupala obilico edinstvenih nasvetov, kako ohraniti optimalni imunski sistem in se rešiti neznosnih prehladov.

V torek je pred nabito polno Glazerjevo dvorano UKM Sanja Lončar, znana avtorica mnogih knjig o zdravem načinu življenja, predavala o resnicah in zmotah imunskega sistema. V dvorani je razen njenega glasu vladala smrtna tišina, slišal se je le škrebet pisal na papirju. Tudi naša ekipa se je udeležila predavanja, pri tem pa, kot mnogo drugih, sedela kar na tleh.

Bolezen vzgojimo sami

Lončarjeva, ki je na predavanju promovirala svojo uspešnico Adijo prehladi, nam je pojasnila, da je v zahodnem svetu že samo pojmovanje zdravja in bolezni popolnoma zgrešeno. Zdravje ni odstotnost bolezni, pa tudi bolezen nas čudežno ne doleti – vzgojimo si jo sami. V bistvu se zanjo kar dobro namučimo, saj traja dalj časa, da naše telo napravimo v “hotel s petimi zvezdicami za patogene organizme”, kakor se je izrazila Lončarjeva.

Kako? S stresom, negativnimi mislimi, slabo prehrano, kajenjem in podobno. A to vemo že vsi. Ne vemo pa, da smo s čiščenjem osebne umazanije vešči kakor majhni otroci, ki vso kramarijo vržejo v en pozabljen kot, potem pa ga dolgo ne ščistijo. A v tem kotu se hitro razmnoži še kaj bolj zloveščega … Kaj torej lahko storimo za lepši, bolj zdrav jutri?

Pojdite na sonce

Pozimi smo porabili vso zalogo vitamina D. V bistvu nam ga po raziskavah sodeč tedaj že kronično primanjkuje, mnogi ga namreč niti poleti ne pridobijo dovolj. Vitamin D drži respiratorne težave pod kontrolo. Če se torej pozimi želite izogniti kašlju, pljučnici in podobnim sovražnikom pljuč, pojdite pravočasno na sonce! Vsak dan vsaj 15 minut.

Ogrevanje v prostorih je lahko tudi nevarno

Pa ne zaradi ognja v kaminu, ki lahko s svojimi zublji požre vso hišo. Problem je v hudem pomanjkanju vlage. Idealna vlaga v prostoru je 50 do 60 odstotna. Če vlaga pade pod 30 odstotkov, se pljučni končiči pričnejo sušiti, kar pa lahko vodi do raznih pljučnih nevšečnosti. Enaka zgodba je s klimo. Mnogi izmed vas ste zagotovo že kdaj zboleli zaradi klime. A to ni bilo zaradi prehladnega zraka, pač pa zaradi zraka, ki ga klima s svojim delovanjem dobesedno izsuši.

Zato si le nabavite higrometer in pazite, da ne zbolite, ker ste pozabili izklopiti vse radiatorje v hiši. Če pa že ne morete brez njih, nanje preprosto položite mokro brisačo, ki bo v zrak oddajala vlago. Ob tem je pomembno omeniti tudi nujno hidracijo, sploh v času kurjave. Če namreč niste dovolj hidrirani, se v bronhijih prične nabirati sluz, ki preprečuje nadaljnjo izpuhtevanje vode iz telesa. 

Solza in potu ne točimo, ker je imel bog dober smisel za humor

Začnimo pri potu. Tega nikakor ne smemo preprečevati na svoji poti iz vaših por. Mnogi ljudje kupujejo nevarne antiperspirante, četudi so nekje slišali, da so nevarni, a ker ne razumejo zakaj, jih uporabljajo še naprej. Antiperspiranti preprečujejo potenje, ne le nevtralizirajo vonja. S preprečevanjem se vsa umazanija, ki bi morala steči ven, tako nabira na najbolj nepripravnem mestu. Pod pazduho imate namreč bezgavke, ki jih neprenehoma zalagate s strupi, kakršen je Sodium Laureth Sulfat – glavna kemikalija mnogih produktov, kot tudi vašega antiperspiranta.

Tudi zjokati se morate, če tako čutite! Vzgoja špartanskih moških in žena je zastarela in napravi več škode kot koristi. Tako kot so naše pore telesni ventili, so solze čustveni.

Če ste zboleli, nikar ne jejte sladkorja in mesa

Nikar ne jejte tik zatem, ko ste že končali z obrokom in vaše telo že prebavlja. Tako želodcu odvzemate potrebno kislino in si na tak način proizvajate zgago. Prav ste slišali: v 90 odstotkih zgaga ni posledica viška kisline, ampak manjka! Prav tako, če ste že zboleli, nikar ne jejte sladkorja in težkih beljakovin, kakor je meso. Slednje je težko prebavljivo in vaše telo še dodatno obremenjuje, ko se že tako bori z boleznijo. Iz že navedenih razlogov v obdobju bolezni posebej pazite na hidracijo.

Če imate vročino, je ne skušajte po nepotrebnem znižati

Nikar ne podcenjujte inteligence lastnega telesa. Tudi vročina ni produkt naravinega smisla za humor. Zakaj mislite, da Skandinavci že stoletja obiskujejo savno? Zato, ker vročina močno ovira nadaljnje razmnoževanje patogenih organizmov. In vaša vročina, zaradi katere se pač nekaj časa ne počutite najbolje, deluje na identičen način.

Nikar ne hodite v lekarno po sredstvo proti bolečemu grlu

Ker se grlo pozimi hitreje izsuši, vas kaj hitro lahko zaskeli. In kaj naredi večina ljudi? Brž v lekarno po sredstvo proti pekočemu grlu. A potem s to agresivno kemijo, ki je primerljiva z uporabo napalma za uničenje kvadratnega metra sovražnikovega teritorija, tretiramo že tako razdraženo grlo.

Na sluznici sapnika imamo namreč posebne ščetke, ki nase lovijo lepljivo sluz zaradi izsušenega grla. Te ščetke to sluz potem odstranjujejo. S vašim kemijskim napalmom pa tako onesposobite prav te ščetke, ki vas želijo varovati.

In bronhitis je takoj za vrati. Pomagajte si raje z naravnimi zdravili, kot so ingverjev čaj, timijanov sirup, islandski čaj in propolis, ti namreč ne izničijo naravne obrambe telesa.

Vsakodnevno tuširanje je popolnoma nesmiselno

Veste, da je vaša koža vaš največji zaveznik? Gre namreč za največji organ, ki ima predvsem obrambno vlogo. Obramba leži v njenem loju, v katerem domujejo milijarde koristnih mikroorganizmov. Vi pa ta loj vsakodnevno odstranjujete z lepo dišečimi in penečimi geli za tuširanje. Pri vašem prihodnjem nakupu bodite le pozorni, da v vašem gelu ne bo kemikalije SLS (Sodium Laureth Sulfate), ta namreč deluje tako, da vam dobesedno izžge ta zaščitni del kože. 

Probiotične bakterije uničujejo patogene bakterije

Zato pijte recimo kefir, bogat vir probiotikov. Tako boste patogenim bakterijam preprečili vstop skozi črevesje. Včasih so probiotike jedli vsak dan, pa tega niso niti vedeli. Pekli so denimo črn kruh z droži, ki ga lahko napravite tudi sami. Na voljo v lekarnah je tudi Molkosan, bogat vir probiotikov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice