Med drugim tudi o neverjetnostih naših možganov in njihovemu prilaganju v Mariboru v sklopu Tedna možganov

Neverjetno! Naši možgani, organ, ki tehta manj kot 1,5 kilograma, so najbolj kompleksen del našega telesa. Strokovnjaki že desetletja raziskujejo možgane in vsakodnevno odkrivajo nove in nove informacije. Nekateri jih celo imenujejo najzmogljivejši računalnik na svetu, saj imajo več kot 100 milijard aktivnih možganskih celic, ki ustvarjajo do 3 milijarde povezav na sekundo. 

Nadzirajo delovanje telesa

Možgani omogočajo hojo, govor, nadzor telesne temperature, tlaka in dihanja, sprejemajo informacije iz okolja. Zahvaljujoč njim lahko mislimo, sanjamo, čustvujemo, nadzorujemo, usmerjamo in koordiniramo. Sposobni so tvorbe novih načinov in učenja kompleksnih vzorcev vedenja. Za svoje normalno delovanje potrebujejo podatke in informacije, predvsem pa izkušnje. Kompleksne nevronske mreže nastajajo namreč tako, da nevroni tvorijo kompleksne mreže. Če nevronov ne silimo k tvorjenju kompleksnih nevronskih mrež, je zelo verjetno, da te nikoli ne bodo nastale. Evolucijsko gledano so se človekovi možgani razvijali prav zato, ker so se naši predniki soočali in reševali kompleksne probleme.

Tretji teden v marcu posvečen možganom

Ste že slišali za projekt Teden možganov? Gre za mednarodno akcijo, ki poteka tretji teden v marcu. V svetu je znana pod imenom Brain Awareness Week. Številne organizacije širom sveta pripravijo izobraževalne dogodke z namenom osveščanja laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. 

Krizni novi svet

Zadnje leto so zaznamovali migranti, teroristični napadi, vse glasnejša so opozarjanja glede glabelnega segrevanja, Velika Britanija pa predstavlja veliko grožnjo za majanje temeljev Evropske unije … Družbene krize se zrcalijo v življenjih posameznikov, ki se vse pogosteje odražajo v duševnem (ne)zdravju ljudi: anksioznost, depresija, novodobne odvisnosti. Zahvaljujoč prožnosti možganov se ljudje prilagajamo krizam in spremembam v okolju. Ravno to je tudi letošnja rdeča nit akcije – Krizni novi svet. Organizatorji se sprašujejo in iščejo odgovore na vprašanje, ali lahko z odzivi, kot sta strah in stres, krizo še poglabljamo? 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice