Niti leto in pol star Vid Gašpar iz Maribora ima cerebralno paralizo. Rodil se je v medenični legi, med porodom je prišlo do zapletov in pomanjkanja kisika.

Mali Vid ne teka in se ne igra. Njegove roke in noge so šibke. Ima cerebralno paralizo. »On je tak dobrovoljček, bi jaz rekla, nasmejan fant, zelo potrpežljiv. Zelo zanimivo mu je opazovati mlajšega bratca, sploh ko joka, je fajn, takrat se začne smejati,« z nasmeškom na obrazu pripoveduje njegova mamica Manja Gašpar.

Takoj po rojstvu so ga oživljali. 72 ur je preživel v ohlajani posteljici, priklopljen na številne naprave in prejemal veliko zdravil. Izkazal se je za malega borca in po sedmih tednih je lahko zapustil bolnišnico. 

Niti leto in pol star fantek tudi ne je samostojno. Na svet je prinesel tudi težave s hranjenjem. Njegova spodnja čeljust je pomaknjena nazaj, mehko in trdo nebo ne opravljata svoje funkcije popolnoma, tudi jezik ne. Njegova spodnja čeljust je pomaknjena nazaj, hranijo ga po stomi.

»To je najverjetneje posledica tega, da si je te stvari prinesel na svet, niso posledica zapletov pri porodu. Če ga iz profila pogledamo, vidimo, da ima bradico pomaknjeno nazaj, ustna votlina je drugače razvita, kot pri normalnem otroku,« nam pokaže njegova mami.

V zdravstveni blagajni le za dve terapiji tedensko, Vid jih potrebuje več

Vid se sooča s hudim razvojnim zaostankom. A starša ostajata optimistična in drug drugemu vlivata neverjetno energijo. »Obremenjevati se ne smeš z negativnimi napovedmi: Ja, ni nujno, da bo on kdaj hodil. Pač, mogoče res ne bo, nihče pa mi tega ne more zagotovo rečti, zato pa so terapije zdaj tista osnova, ki mu jo moramo zagotoviti.« 

Upanje zanj še ni umrlo. Družina in stroka sta prepričani, da se lahko nauči jesti, a potrebuje čas in veliko terapij. Za te pa denarja ni dovolj.

Pomagajmo in donirajmo star papir!

V zdravstveni blagajni ni dovolj denarja za več kot dve terapiji na teden, Vid potrebuje vsaj tri, še bolje štiri. Ena stane od 30 do 45 evrov. Zaradi težav s hranjenjem starša resno razmišljata o zdravljenju pri specialistih v Gradcu, ki ga zdravstveno zavarovanje ne krije. Zaradi visokih stroškov so začeli akcijo zbiranja starega papirja. Odziv dobrih ljudi je izjemen.

»Mnogi iz vse Slovenije bi radi donirali papir, ampak ne gre zdaj vsega tega papirja pripeljati v Maribor, tako da bo, če je kdo pripravljen papir prodati na Dinos ali Surovino in ta denar potem lahko nakaže na TRR, ki bo odprt do ponedeljka,« pripoveduje pogumna mama malega Vida.

Poleg tega bo v soboto, 24. novembra, bo v Športni dvorani Lenart z namenom zbiranja starega papirja za Vida potekal koncert Moč glasbe nas združuje. Pred dvorano bo stal zabojnik za zbiranje papirja, vanj lahko oddate stare časopise, revije in reklame. Družina opozarja, da koncert ni izključno namenjen Vidu, oganizator jim je priskočil na pomoč s tem, da bo omogočeno zbiranje papirja pred dvorano.

Upanje za Vida in družino še ni umrlo. Njegova starša iz dneva v dan bijeta bitko in verjameta, da jo bosta dobila.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grenze (nepreverjen)

Kako ,da v zdravstveni blagajni za take ni denarja ??? A za borce pa je ????

Starejše novice