Četrti Festival sprehodov bo potekal od 22. septembra do 26. septembra, kjer je pripravljenih 26 različnih sprehodov in trije spremljevalni programi.

Rajzefiber v okviru Festivala sprehodov tokrat predstavlja 26 zanimivih zgodb, ki bodo popeljale v raziskovanje mesta in njegovih skritih kotičkov.

Festival je bil načrtovan že spomladi, pa vendar ekipa Rajzefibra v septembru znova upa, da bo festival tokrat bolj uspešen. 

Začetki Festival sprehodov 

Rajzefiber je program Društva Hiša! in turistične zadruge Živo mesto z.o.o. Nastal je leta 2014, kot ideja sprehodov s prebivalci po mestu.

Hkrati pa vsebuje tudi trgovino, kjer podajajo izbor izvirnih, ročno izdelanih spominkov lokalnih umetnikov.

»Zaljubljeni smo v zgodbe in gostoljubje, ki jih ljudje tega mesta, polnega nasprotij in mitov, razkrivajo in izžarevajo,« pravijo.

Festival sprehodov je nastal leta 2018, ker so ugotovili, da domačini ne poznajo zgodb svojega mesta. Zato je ekipa Rajzefibra, v sodelovanju s prebivalci, organizacijami, restavracijami, študenti, profesorji, razvila sprehode, ki razkrivajo skrite strani mesta.

»Naredili smo festival, kjer smo strnili zgodbe z namenom promocije mesta. In tako se je iz prvotnih treh festivalskih dni razvil v desetdnevni festival, ki pa je letos ponovno krajši zaradi zunanjih dejavnikov,« je dejala Mateja Meh, producentka Društva Hiša!

4. Festival sprehodov

4. Festival sprehodov bo potekal v skrajšani obliki, in sicer, od 22. septembra do 26. septembra, kljub temu pa vsebuje pestre zgodbe. Tako bo predstavljenih 26 različnih sprehodov ter trije pogovori v obliki spremljevalnega programa

Spoznavanje urbanega čebelarstva, spiranje zlata v Dravi, Lent danes in nekoč so le ene od zgodb, kjer lahko spoznamo zgodbe mesta.

Prav tako pa se bo na sprehodu pridružil tudi pisatelj Avgust Demšar in sprehajalce popeljal skozi zgodbe najobsežnejšega cikla slovenskega kriminalnega romana.

Spremljevalni program v obliki »sprehajalnih misli« pa se loteva tem, ki so povezane s turizmom in kulturno dediščino mesta.

Med drugim bo Boris Hajdinjak iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v predavanju še dodatno osvetlil in razložil okoliščine ter podrobnosti Hitlerjevega obiska Maribora.

Program je podan na tej povezavi. Prijave na sprehode so obvezne, zbirajo se na telefonu 05 90 21 519 vsak delovnik med 10.00 in 17.00 ali na mail [email protected]

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice