Skupna škoda domnevnih požigov, ki so bili izvedeni od junija do oktobra znaša kar 2,4 milijona evrov.

Mariborski kriminalisti so na današnji novinarski konferenci predstavili ugotovitve kriminalistične preiskave več požarov, pri preiskovanju katerih so izključili tako tehnične kot vremenske dejavnosti, zato so obstajali utemeljeni sumi, da so bili ti požari podtaknjeni. Policija je ta vikend domnevnega požigalca odkrila in tudi prijela.

Pred policijo odvrgel kolo in stekel med njive

Požigalca so policisti odkrili minulo soboto, ko je malo po polnoči v Dornavi zagorelo gospodarsko poslopje. Med izvajanjem aktivnosti so ujeli kolesarja, ki je iz te smeri peljal v smer Gorišnice. 

»Ko je zagledal policijsko vozilo, je odvrgel kolo in peš stekel med njive, vendar je bil pozneje priveden s strani policijske patrulje. Ugotovljeno je, da gre za moškega, starega 29 let, z območja policijske postaje Gorišnica. Odvzeta mu je bila tudi prostost,« je pojasnil pomočnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl.

Nastala škoda sobotnega požara na gospodarskem poslopju znaša okoli 10.000 evrov. Po zbiranju obvestil, pa so policisti dobili potrditev, da je moški osumljen še vsaj osmih požigov na območju Ptuja in Gorišnice. »Ti požigi so se vrstili od junija do oktobra. Skupna škoda vseh omenjenih požarov znaša približno 2,4 milijona evrov,« je še razkril Kolbl.

Osumljeni je bil v nedeljskem popoldnevu priveden pred dežurno preiskovalno sodnico okrožnega sodišča na Ptuju, katera je zanj odredila pripor. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj požiga mu po 222. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) grozi kazen zapora od 1 do 8 let.

Začel z žago, nadaljeval z gospodarskimi poslopji in tudi stanovanji

Požigalec je bil prvič na delu 17. junija, ko je požgal žago in tehnične delavnice Slovenskih železnic na Ptuju. Najbolj dejaven je bil v mesecu septembru, ko naj bi samo v eni sobotni noči, 9. septembra, podtaknil kar tri požare. Zaradi požara dveh stavb na območju Ptuja so bila ogrožena celo življenja, v Markovcih pa je zagorelo v skladiščnih prostorih. 

Požari, za katere policisti utemeljeno sumijo, da je šlo za požige, so se nadaljevali tudi konec septembra. Tako je 23. zagorelo gospodarsko poslopje v Sobetincih, 30. septembra v Dornavi, 1. oktobra pa še v Moškanjcih. Zadnji požig, pri katerem so požigalca tudi ujeli, je bil 7. oktobra, ko je v Dornavi gorelo gospodarsko poslopje.

Intenzivna preiskava in zbiranje dokazov še poteka, za zdaj pa kriminalisti menijo, da je požare podtikal sam. Teh pa bi lahko bilo še več, saj preiskujejo še več požarov na tem območju v daljšem časovnem obdobju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice