Med nujnim prevozom v bolnišnico je moški prenehal kazati znake življenja. Hitra oskrba, ki so mu jo nudili vsi potrebni strokovnjaki, mu je rešila življenje, a odločale so sekunde.

Leta 2015 je Splošna bolnišnica Murska Sobota končno dobila dolgo pričakovani urgentni center. Oddelek  namenjen nujnim in življensko ogroženim pacientom.

Strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar pojasnjuje, da je do takrat obravnava nujnih medicinskih primerov potekala na štirih lokacijah v bolnišnicah, kar je pogosto močno oviralo kakovostno, predvsem pa pravočasno oskrbo pacientov.

Vzpostavitev urgentnega centra je v prvih štirih letih omogočila boljšo organizacijo in učinkovitost dela urgentne medicine, predvsem pa pomagala rešiti življenja.

Med nujnim prevozom nehal kazati znake življenja

Grabar se spomni primera izpred nekaj tednov, ko so v urgentni center pripeljali moškega, ki je že med prevozom izgubil zavest in prenehal dihati. Tam ga je pričakala ekipa zdravnikov in osebja, ki so ugotovili, da gre za srčni zastoj po nastanku krvnega strdka v pljučih.

Takoj so pričeli z oživljanjem in uspešno vzpostavili delovanje srca. Nato so z nadaljnimi pregledi pri pacientu, poleg pljučne embolije s krvnim strdkom, na katero je nakazovalo že njegovo stanje, dodatno odkrili še nabiranje zraka ob pljučih v prsnem košu. Gre za  komplikacijo, ki je še dodatno ogrožala pacientovo življenje in je brez ustrezne opreme ter takojšnje prisotnosti zdravniške ekipe ne bi pravočasno odkrili.

Najnujnejše primere peljejo v rdečo sobo

V okviru urgentnega centra so med drugim vzpostavili tudi posebno ambulanto, namenjeno sprejemu pacientov, ki so življensko ogroženi ali pa potrebni takojšnje zdravniške pomoči. Pravijo ji rdeča soba. Opremljena je z napravami za merjenje vitalnih življenskih funkcij, opremo za oživljanje oziroma reanimacijo ter celo napravo za rentgensko slikanje. 

Specialisti na dosegu roke

Za uspešno oskrbo najnujnejših pacientov pa ni potrebna le oprema, temveč tudi zdravniška ekipa specialistov, ki lahko nudijo celostno obravnavo pacienta. Pred izgradnjo urgentnega centra so za obravnavo pacientov na urgenco morali klicati zdravnike in osebje iz drugih oddelkov bolnišnice, ki so do urgence potrebovali več minut, zdaj pa je lahko celotna ekipa zbrana v nekaj trenutkih.

»Urgentna medicina je pogojena s sekundami, ki odločajo o življenju in smrti«, je pojasnil Grabar. Zato je urgentni center izjemnega pomena za uspešno oskrbo pacientov, ki so v življenjski nevarnosti.

Sedanji urgentni center je organiziran kot poseben oddelek v sklopu soboške bolnišnične dejavnosti. V njem so prostori za pregled in oskrbo urgentnih pacientov ter prostori za 24-urno opazovanje pacientov.

Z urgentnim centrom so vzpostavili tudi določanje stopnje nujnosti obravnave pacientov na osnovi Manchesterskih triažnih algoritmov.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
... ... odloca (nepreverjen)

medicinjska mafija

NOVO ODKRITJE (nepreverjen)

Starejše novice