Potem ko so policisti, pripadniki civilne zaščite in gasilci preverili, ali so domačini zapustili območje, so v Vurberku nekaj po 13. uri razstrelili 250-kilogramsko letalsko bombo.

Bombnim tehnikom je v Vurberku očitno uspelo odstraniti zadnji del bombe in zgolj detonirati vžigalnik, ne pa tudi celotnega eksploziva v bombi. Eksplozija vžigalnega mehanizma se je slišala kot pok, povzročena eksplozija je imela po ocenah moč manjše ročne bombe.

Strokovnjaki so preverili, ali je bomba uničena. Ta hip že odpirajo ceste in promet, sirene so naznanile konec nevarnosti. Zaprto ostaja le ožje območje v okolici gradu Vurberk.

Dostop do prizorišča detonacije bo omejen, dokler vse posledice ne bodo očiščene.

Tako je potekala deaktivacija bombe

Strokovnjaka za neeksplodirana ubojna sredstva sta najprej na zadek bombe namestila usmerjeni eksploziv, ki naj bi odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi, nato sta se umaknila. Od tu naprej so deaktiviranje upravljali na daljavo. S posebnim sistemom vlečnice so bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja za 30 metrov do mesta deaktivacije oziroma do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri 7 metrov in pol.

Ceste bodo ponovno odprte po 14. uri, takrat se bodo na svoje domove vrnili tudi evakuirani domačini. Večina jih je v času evakuacije odšla po opravkih, le peščica starejših jih je ostala na zbirnih mestih v občinskih prostorih v Zgornji Koreni in Grajeni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice