Razgledni stolp zvonika stolne cerkve v Mariboru znova sprejema obiskovalce. Ti so v velikem številu prišli že za prvomajske praznike, do konca oktobra jih pričakujejo več tisoč.

Od 1. maja naprej se lahko v Mariboru znova povzpnete na razgledno ploščad zvonika v stolni cerkvi svetega Janeza Krstnika. Iz nekdanje požarne opazovalnice, ki je delovala do leta 1933, lahko uživamo v izjemnem pogledu na štajersko prestolnico.

162 stopnic, a trud je poplačan

Posebni bister Maribora z veseljem predstavlja skrbnica zvonika Tadeja Vajdič. »V tem delu so imeli gasilci neke vrste oddaljeno enoto oziroma opazovalca, ki je javljal, če je Mariboru prežala neka nevarnost,« razlaga nekdanjo funkcijo zvonika.

Do zvonika in opazovalnice nas loči 35 metrov oziroma 162 stopnic, po katerih se je potrebno povzpeti do vrha. »Trud je poplačan, saj je razgled res prekrasen,« poudarja Vajdičeva.

Nekoč zvonili pred nevarnostjo, danes za izpolnitev želj

Pot navzgor pa ni vedno potekala po stopnicah, ampak je bila nekoliko drugačna. Tako je recimo zadnja požarna opazovalka Antonia Weiss morala na vrh priti po lestvi. Delo je prevzela od svojega tasta, ena izmed njenih glavnih nalog pa je bila komunikacija s pehoto in preostalimi gasilci.

Stanovanje, v katerem je bivala, je zdaj urejeno v muzejsko zbirko. Poleg slednje najbolj navdušuje pogled na Maribor. Ta je presunil tudi obiskovalko Sandro Nikolajevo, ki je tako kot velika večina obiskovalcev na opazovalnici pozvonila na majhen zvon želja.

Razgledna ploščad zvonika je ena izmed bolje obiskanih turističnih znamenitosti Maribora, saj v letošnjem letu pričakujejo več tisoč obiskovalcev. Na vrh zvonika mariborske stolne cerkve se bodo lahko obiskovalci povzpenjali še vse do konca meseca oktobra.

Zvonik je za prvomajske praznike včeraj in danes odprt med 10. in 14. uro ter med 16. in 19. uro, tako kot sicer ob petkih in sobotah. Vzpon po stopnicah do zvonika in najboljši razgled na središče Maribora je za večje najavljene skupine možen tudi izven tega delovnega časa. Vse, kar morate storiti je le obvestiti skrbnike zvonika.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice