Ob bližajočem se dnevu živali vam predstavljamo Flipa, kunca na vozičku. Ker svet ne pripada samo zdravim. Ljudem ali živalim. Pomagajmo jim.

Kunec Flip, ki ima hrome zadnje noge, je eden prvih v Sloveniji, ki je dobil voziček, s katerim lahko "šiba" po travi in normalno funkcionira. Pomagali so mu v Zavodu za zaščito rejnih živali Koki iz Bresternice, kjer na pomoč priskočijo odpisanim, neželenim, izgubljenim, poškodovanim in pred zakolom rešenim rejnim živalim. Tako se je pod njihovo zaščito znašel tudi kunec Flip, ki je vse svoje življenje preživel zaprt v majhnem in zanemarjenem zajčniku.

Trajalo je, da si je upal priti iz zajčnika

"Po naključju sva ga opazila s sinom, ki se mu je zelo zasmilil. Kunci so namreč izjemno kompleksne in zelo posebne živali, ki v naravi radi kopljejo rove, imajo svoje teritorije, ki jih branijo, skačejo, iščejo hrano in se družijo.  Zato sva ga osvobodila večletnega ujetništva ter ga z največjim veseljem namestila v naše malo kunčje naselje - Alicin pašnik, kot ga pravljično imenujemo. Moram povedati, da je trajalo nekaj časa, da si je sploh upal pokukati izpod gajbice in se prvič srečati s travo, pa zemljo, pa sončnimi vzhodi in temnimi nočmi," je ob tem povedala kulturologinja Ksenija V. Kutlačić, vodja projektov pri Zavodu Koki.

Vedeti je treba, da svojih nog v resnici ni skoraj nikoli uporabljal, saj je v majhnem zajčniku večino časa preležal. V zavodu so začeli iskati rešitve, kako bi mu omogočili, da je vseeno lahko znova med kunci in vsaj malo mobilen: "V tujini obstaja veliko primerov, kako imajo vozičke psi, mačke, celo ovce in koze, naleteli pa smo tudi na navodila za izdelavo kunčjega vozička za invalidne kunce. Prosili smo Tamaro Zupe, če nam ga je pripravljena narediti. V manj kot tednu dni je bil končan." Flip pa zdaj veselo skaklja po travi.

A Flip ni edina žival, ki je v Zavodu za zaščito rejnih živali Koki našla srečen konec. Tudi oven Mario, ki so ga medse sprejeli povsem podhranjenega, danes nori po travniku. Ali pa koza mlekarica Bela, ki je živela v majhnem temnem prizidku neke hiše, vsako leto kotila kozličke, ter pujsa Stella, ki si je pri skoku iz prikolice zlomila nogo. V zavodu so namreč prepričani, da je tovrstna pomoč dragocenega pomena za vsako izmed rešenih živali, poleg tega pa na tak način tudi ljudi osveščajo o načinu življenja, ki v najmanjši možni meri škoduje živalim.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice