Revitalizacija Soboškega jezera prinaša številne možnosti za rekreacijo in preživljanje prostega časa v naravi.

Kamenšnica na obrobju Murske Sobote je bila med domačini dolga leta priljubljena točka za preživljanje prostega časa, za različne vodne in obvodne športne aktivnosti. Z izkopavanjem gramoza je iz manjše gramoznice sčasoma nastalo Soboško jezero, ki je pričelo privabljati vse več obiskovalcev, tudi izven regije. 

Zaradi neurejenosti okolice in oteženega dostopa do vode se je gramoznice prijelo celo ime Dachau, ni moglo razviti svojega potenciala.

Hitro odkril potencial Soboškega jezera

Eden rednih obiskovalcev Soboškega jezera je 39-letni Benjamin Sakač, ki je tukaj preživel dober del svojega življenja. Benjamin, ki sicer prihaja iz Kroga pri Murski Soboti, je poznan kot strasten športnik, navdušujejo pa ga predvsem vodni športi.

S kajakaštvom se je pričel ukvarjati pri enajstih letih, sprva na domači Kroški kamenšnici, nato pa še na reki Muri, kjer se je kalil v vožnji kajaka na divjih vodah.

Zadnjih deset let je reden obiskovalec Soboškega jezera in kaj hitro je odkril potencial za razvoj vodnih športov, a okolica jezera ni bila primerno urejena za to, da bi se na njej lahko pričele zares razvijati športne aktivnosti.

Znanje prenaša na mlade

Z željo po razvoju kajakaškega športa je ustanovil društvo Kajak kanu Tijm Prekmurje, svojo strast do športa pa je kot učitelj in trener pričel prenašati tudi na mlade. »Ko vidiš, da so otroci veseli in zadovoljni, se počutim izpopolnjenega,« pravi.

Zagon pri delu mu dajejo bivanje v naravi in predvsem to, da lahko prenaša svoje znanje in izkušnje na mlade.

Ureditev jezera prineslo tudi priložnosti

S širitvijo jezera je nastalo več vodne površine, kar jim omogoča skoraj idealno izvajanje treningov in tekmovanj. Nedavna ureditev okolice jezera, ki je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu katere je nastal zaliv, urejen dostop do vode, infrastruktura in celo gibalni park, pa je bil položen temeljni kamen za vodne športe in razvijanje potenciala, ki ga jezero skriva.

S svojim društvom je izkoristil dano priložnost ter pričel z izposojo kajakov, kanujev, čolnov ter ostalih plovil, pri čemer mu je na pomoč priskočilo podjetje ROTO. Tako želi uživanje v vodnih športih omogočiti tudi tistim, ki sicer nimajo lastnega plovila.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Gužva na gramoznici, tako, da omejujejo število obiskovalcev !

Starejše novice